Seful BCR: Curatenia din sistemul bancar se va vedea abia din 2015-2016

Marti, 10 Iunie 2014, ora 15:20
1995 citiri
Seful BCR: Curatenia din sistemul bancar se va vedea abia din 2015-2016

Rezultatele curateniei in sistemul bancar prin scoaterea din bilanturi a creditelor neperformante se vor vedea in perioada 2015-2016, a afirmat Tomas Spurny, CEO BCR, care apreciaza ca nivelul neperformantelor e foarte ridicat in Romania, dar cresterea economica aduce "o raza de lumina".

"Trebuie facuta curatenie in sistem. Banca Nationala vrea ca acest lucru sa se intample acum pentru ca vrea sa creeze conditiile pentru reluarea creditarii, insa cred ca rezultatele se vor vedea abia in 2015-2016. Romania este o tara unica din cauza creditelor neperformante la nivel foarte ridicat, insa este o raza de lumina pentru ca avem o crestere economica buna, deci trebuie sa fim optimisti", a afirmat Spurny la conferinta ZF Bankers Summit'14.

El a aratat ca situatia creditelor neperformante se va imbunatati intr-un an, considerand ca este nevoie de curatarea portofoliilor intrucat calitatea bilanturilor se va aprecia.

Spurny a mentionat ca unele banci intentioneaza sa creeze un fond mutual privat care sa adune toate creditele neperformante, insa nu crede ca aceasta idee ca se va realiza in Romania.

"Exista o dezbatere in sectorul bancar din Romania privind crearea unui fond mutual in care sa punem la un loc toate creditele neperformante. Am auzit ideea de la mai multi oameni, este o initiativa privata a bancilor. Bancile ar avea fiecare o pozitie minoritara in acest fond pe care si-l pot consolida, dupa care lucrurile se pot rezolva. Insa cred ca vom vedea porcii zburand mai devreme decat se va intampla acest lucru, pentru ca aceasta punere in comun nu aduce beneficii partenerilor care intra intr-un astfel de sistem", a spus CEO-ul BCR.

Afacerile companiilor de recuperare a creantelor vor creste semnificativ

Pe de alta parte, Spurny apreciaza ca afacerile companiilor de recuperare a creantelor vor inregistra o crestere semnificativa intr-o perioada de zece ani.

El vede o piata bancara restransa in urmatorii doi-trei ani, luand in considerare un nivel de active neperformante de 60 miliarde lei, din care o treime a clientilor se afla in insolventa. Spurny apreciaza ca pe segmentul corporate se va consemna o scadere seminificativa a creditarii.

In ceea ce priveste situatia BCR, volumul de credite noi s-a dublat in acest an pe segmentul de companii, iar pe creditul de consum destinat persoanelor fizice are o cota de 15%, nivel pe care seful bancii il considera suficient, intrucat un nivel mai mare nu ar fi sustenabil.

Spurny a mai spus ca banca a avut probleme dupa criza intrucat a sustinut economia "neconditionat", avand in vedere ca pe viitor sa crediteze doar economia sanatoasa.

El a reconfirmat angajamentul grupului Erste, proprietarul BCR, fata de piata romaneasca. Intrebat daca actionarul va mai aduce bani in Romania, Spurny a spus ca "banii sunt deja aici". Totodata, seful BCR spune ca banca va continua sa-si mute atentia de la finantare externa la depozite locale.

#sistemul bancar romanesc, #credite neperformante banci, #Tomas Spurny , #stiri BCR