Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Saramango ar putea face cartile la BCR

Saramango ar putea face cartile la BCR

A"Evanghelia dupa Isus ChristosA" a lui Jose Saramango a facut inconjurul lumii. Autorul portughez a luat premiul Nobel pentru literatura, insa cu o alta carte, desi A"Evanghelia dupa Isus ChristosA" are un mai mare succes la publicul larg, credincios sau ateu, dar curios. Portughezii astia fac ce fac si ajung sa rastoarne topurile.Intra in diferite batalii de pe pozitii aproximativ marunte si sfarsesc prin a se califica meteoric.

Asa e si in cazul privatizarii BCR. Din cei zece pretendenti, aproape nimeni nu ar fi intuit ca Banco Comercial Portugues Millennium va intra in finala. Si iat-o acum, alaturi de Erste Bank, luptandu-se pe viata si pe moarte pentru cumpararea unei parti semnificative din sistemul bancar romanesc.

Statul a scos la vanzare 61,88% din titlurile BCR, dar nu va lua toti banii pentru acest pachet, deoarece 25% plus doua actiuni sunt detinute de BERD si IFC, care vand la acelasi pret cu care isi da si statul cota de 36,88%.

Asa cum Saramango se declara un ateu, dar nu il nega pe Dumnezeu, cum ne-am astepta initial, ci facea un exercitiu de reinterpretare a Evangheliilor, din punctul de vedere al lui Isus, prezentandu-l pe Dumnezeu ca pe un zeu care s-a folosit de Isus pentru a-si spori adeptii si a castiga suprematia fata de ceilalti zei, asa si BCP Millennium recunoaste ca nu este cea mai puternica banca inscrisa in competitie, dar ca are alte atuuri.

Cum ar fi, de exemplu, dorinta sincera de a cumpara actiunile BCR, si nu doar participarea la aceasta privatizare in interes de promovare. De promovare sau cu scopul de a afla cat mai multe informatii pretioase despre cea mai mare banca romaneasca si, implicit, despre dedesubturile economiei autohtone.

Contra modicei sume, am putea spune pentru acest nivel, de zece mii de euro, competitorii la privatizarea BCR au avut acces la asa-numita A"data roomA" - un fel de camera a secretelor lui Harry Potter -, ocazie cu care s-au informat asupra celor mai delicate aspecte ale bancii in curs de privatizare si, e limpede, asupra vulnerabilitatilor economiei romanesti in ansamblul sau.

Nu este de mirare, din acest punct de vedere, ca oricine va castiga competitia va capata, automat, si noua concurenti extrem de puternici pe piata noastra, care vor sti, la milimetru, foaia de temperatura a celei mai mari banci din sistem, putandu-i anticipa strategiile.

In cazul lui Saramango, pentru ca tot am inceput cu el, Diavolul este supusul lui Isus Christos si face doar ceea ce Dumnezeu ii spune, cartea terminan-du-se cu un pasaj elocvent: A"Oameni, iertati-l, ca nu stie ce face!A", iar criticii recomandand ca A"Evanghelia dupa Isus ChristosA" sa fie citita cu mintea deschisa. Tot asa ar trebui privita si lupta pentru cucerirea redutei numite BCR, pe care o duc portughezii de la Millennium. In dragoste si in razboi e permis orice. Iar afacerile cu banci sunt mai ceva ca un teren minat din doi in doi centimetri.

Potrivit unor surse bancare, austriecii au oferit 3,2 miliarde euro, iar portughezii 3,1 miliarde, ceea ce face ca privatizarea BCR sa fie cea mai mare tranzactie din istoria Romaniei. La o valoare totala a tranzactiei de cel putin 3,2 miliarde euro, statul va incasa, pentru partea lui, minimum 1,93 miliarde euro, iar valoarea totala a BCR este de 5,24 miliarde euro.

Cum pretul a cantarit, in proportie de 90%, in alegerea primilor doi ofertanti cu care statul va continua privatizarea BCR, tot pretul va fi criteriul exclusiv in alegerea cumparatorului bancii.

Ce stim este ca BCP Millennium e o banca infiintata in urma cu 20 de ani, devenind, prin investitii si achizitionarea altor banci concurente, principalul actor pe piata bancara portugheza, cu prezenta si in Polonia, Grecia, Franta, Luxemburg, Africa, Asia, SUA, Canada. Banca este specializata pe credite imobiliare si pe segmentul de retail - foarte cerute pe piata autohtona. Printre produsele de succes in Portugalia se numara creditul ipotecar pe 50 de ani.

Iar Erste Bank este o banca austriaca foarte puternica pe piata Europei Centrale si de Est, detinand banci in Serbia, Slovacia, Cehia, Ungaria. Achizitionarea BCR ar aseza Erste pe locul doi in Europa Centrala si de Est.

Intrucat Erste participa si la privatizarea CEC, sunt destule voci care spun ca nu ar fi de dorit chiar o pozitie de monopol a austriecilor, atat pentru sanatatea sistemului nostru bancar, cat si pentru competitia dintre banci, extrem de benefica pentru clienti. Pana la urma, piata dicteaza si clientul sanctioneaza, nu?

Gabriela Vranceanu Firea

Saptamana Financiara

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1063 ori