Romania, pe ultimul loc in lume la investitia in fonduri mutuale pe cap de locuitor

Vineri, 07 Octombrie 2005, ora 09:42
939 citiri

Doru Puiu Tiberiu este directorul general al societatii de administrare a investitiilor BCR Asset Management, parte a grupului BCR, cel mai mare din Romania.Ce avantaje prezinta pentru investitori fondurile oferite de dvs, BCR Clasic si BCR Dinamic?

Avantajele generale sunt transparenta - investitorii stiu unde merg banii lor, lichiditatea - nu exista o scadenta, oamenii pot beneficia oricand de banii lor si managementul profesionist - avem o echipa care cu asta se ocupa - administrarea investitiilor. Avantajul direct al BCR Asset Management este plusul de vizibilitate pe care il asigura apartenenta la BCR.

De ce este in suferinta industria fondurilor de investitii in Romania?

Fondurile mutuale nu sunt promovate bine si nici distributia lor nu este satisfacatoare. Cele doua mari crize care au afectat piata (FNI si FMOA) au avut un impact social enorm, afectand in total 500.000 de investitori. Acum mai sunt 78.000. Romania este pe ultimul loc in lume ca investitie in fonduri mutuale pe cap de locuitor, cu doar 3-4 euro. Este vorba de clasamentul tarilor in care exista o industrie a fondurilor, pentru ca in unele state nu exista (Serbia, de exemplu). Datele au fost furnizate de asociatias profesionala a administratorilor de fonduri din SUA, Investment Company Institute.

Cum vedeti evolutia acestei piete in urmatorii ani?

Exista niste fenomene imbucuratoare. Intre iunie 2000 si prezent investitia medie a crescut de 5,5 ori. Desi numarul investitorilor creste lent, cei care deja au devenit clienti ai fondurilor isi sporesc investitia.Credem ca industria fondurilor va continua sa creasca, in conditiile in care economia Romaniei poate deveni un pol de dezvoltare in zona.

Mai exista riscul de a-ti pierde banii investind in fonduri?

Acest lucru nu mai este posibil. S-a intarit controlul de catre CNVM si are loc si un control curent, facut de banca depozitara a fiecarui fond. Cadrul legislativ este mai bun si au disparut de pe piata societatile de administrare care reprezentau un pericol pentru investitori si, de fapt, pentru intreaga industrie.

Ce strategie de dezvoltare are BCR Asset Management?

Avem doua obiective mari: atingerea unei cote de piata egala cu cea a bancii mama (n.n. - BCR) si crearea unei familii extinse de fonduri. Spre sfarsitul anului vom lansa un fond nou, al treilea, pe actiuni, care va fi mai agresiv, gata sa beneficieze de conjunctura favorabila din piata. Din aprilie 2004 administram si conturi individuale. Dupa primele 12 luni rezultatele sunt excelente, dovada fiind ca investitorii si-au prelungit contractele cu noi. Aceste conturi individuale administrate sunt doar pentru persoane fizice deocamdata, iar investititia minima este de 1 miliard de lei vechi. Vom continua sa sprijinim si cele doua fonduri actuale - BCR Clasic (care este in principal un instrument de cash-management pentru persoane juridice; doi la suta din investitori sunt persoane juridice, care detin insa 70% din unitatile de fond) si BCR Dinamic (se adreseaza persoanelor fizice; grupul de varsta 35-55 de ani detine 60% din unitatile de fond).

Interviu realizat de Ovidiu Suciu.

Banii Nostri