Romania ar putea primi credite de 1 miliard de euro de la BEI

Vineri, 01 Aprilie 2011, ora 13:32
1147 citiri
Romania ar putea primi credite de 1 miliard de euro de la BEI

Banca Europeana de Investitii (BEI) a acordat anul trecut imprumuturi in suma de 410 milioane de euro in Romania, de aproape patru ori mai reduse decat in 2009, si intentioneaza sa aprobe in acest an finantari de 800 milioane euro - un miliard de euro, a anuntat vineri institutia, potrivit NewsIn.

"Volumul noilor imprumuturi semnate anul trecut a fost mai mic, dar ceea ce trebuie luat in considerare este ca un nivel adecvat pentru o tara precum Romania este de 800 - 1.000 de milioane de euro.

In 2008 si 2009 am depasit semnificativ acest prag, iar in acest an tintim din nou finantari de 800-1.000 de milioane de euro.

Acest lucru am prevazut pentru 2011 si vom vedea la final care va fi rezultatul", a declarat vicepresedintele institutiei, Mathias Kollatz-Ahnen.

El a precizat ca BEI are in prezent discutii privind finantarea a zece proiecte, dintre care unul a fost semnat vineri cu BCR.

"Dintre cele 10 proiecte, trei sunt cu banci, inclusiv cu BCR.

In privinta sectoarelor finantate, ne asteptam sa vedem tranzactii in transportul public, in reabilitarea centralelor electrice si eficienta energetica, finantari pentru banci ca intermediari pentru IMM-uri si proiecte mici de infrastructura", a spus Kollatz-Ahnen.

Volumul angajamentelor de creditare ale BEI in Romania din ultimii cinci ani au ajuns la circa 3,9 miliarde de euro, acordate in proportie de 34% pentru infrastructura de transport, cate circa 20% pentru sectoarele de "apa si infrastructura urbana" si "industrie si servicii".

Portofoliul imprumuturilor acordate de BEI de la inceputul activitatilor in Romania, respectiv din 1990, totalizeaza peste 8,1 miliarde de euro.

Anul trecut, platile efectuate de BEI in contul imprumuturilor acordate au crescut semnificativ, pana la 870 milioane de euro, de la 469 de milioane de euro in 2009.

BEI noteaza ca economia romaneasca a facut anul trecut obiectul unor masuri de austeritate, ceea ce a redus semnificativ posibilitatea unor activitati traditionale de creditare din partea institutiei.

In 2009, totalul activitatilor BEI in Romania a ajuns la un nivel record de 1,5 miliarde de euro.

#credite, #romania, #bei, #miliarde euro , #stiri BCR