Statele din Europa de Est, printre care se afla si Romania, ar putea aduce Austria in faliment, intrucat bancile austriece nu pot sustine singure pierderile filialelor din regiune, iar statul ar fi nevoit sa intervina, potrivit publicatiei austriece Profil.
Publicatia a notat ca un risc suplimentar este reprezentat de instabilitatea euro si s-a intrebat ca, daca "statul va sustine bancile, cine va sustine statul?", informeaza Mediafax.
Articolul mentioneaza riscurile existente in Romania si Bulgaria, unde in ultimii ani au fost inregistrate deficite de cont curent semnificative precum si grade ridicate de indatorare a populatiei, mai ales prin credite in euro.
Profil a aratat ca exista riscul de crestere a imprumuturilor neperformante in regiune, in conditiile in care somajul este in crestere, iar devalorizarea monedelor nationale a redus capacitatea populatiei de a plati imprumuturile in valuta.
"Cetatenii din Europa de Est isi platesc inca creditele, dar analistii anticipeaza o dublare a cazurilor de incapacitate de plata, in urmatorii ani, intrucat populatia nu are economii, in timp ce riscul somajului este din ce in ce mai mare", scrie Profil.
In unele tari s-ar putea ajunge la o rata de 10 procente a creditelor care nu mai pot fi platite, ceea ce implica pierderi totale de peste 30 de miliarde de euro.
Daca s-ar ajunge la o pondere de 10% a creditelor neperformante, ar rezulta probleme enorme, avertizeaza Profi, care ofera ca exemplu BCR.
"In 2007, BCR a rulat un capital propriu de un miliard de euro si a furnizat credite de peste opt miliarde de euro in Romania. Daca 10% din aceste opt miliarde nu mai pot fi incasate, acel capital propriu se reduce de la un miliard la 200 de milioane, ceea ce ar insemna ca filiala din Romania ar avea nevoie urgenta de capital, iar cel mai simplu mod de a obtine fonduri ar fi sa ceara de la grupul-mama, care detine o participatie de 70%", conform sursei citate.
Daca banca austriaca nu ar reusi sa puna la dispozitie acest capital, ar insemna falimentul BCR, nu si al Erste, potrivit Profil.
Pe de alta parte, un astfel de faliment s-ar resimti puternic asupra situatiei financiare a grupului austriac.
Potrivit articolului, Raiffeisen International se confrunta cu o situatie similara in Ucraina.
Pentru a evita astfel de situatii, Austria se bazeaza pe ajutorul celorlalte state UE si spera sa stranga 150 de miliarde considerate necesare sustinerii pietelor bancare din estul-Europei.
Potrivit Profil, propunerile austriece au fost primite cu raceala de catre partenerii europeni.
In plus, turneul ministrului de finante Josef Proll prin Bulgaria, Ucraina, Croatia si Romania s-a lovit de "un dezinteres deschis", se mai arata in articol.