Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Relansarea economiei Romaniei depinde de zona euro

Relansarea economiei Romaniei depinde de zona euro

Economia va arata primele semne de revenire in ultimele trei luni, dupa ce va atinge punctul minim in trimestrul trei, insa optimismul trebuie sa fie moderat deoarece redresarea depinde de zona euro, unde este neclar inca daca masurile guvernamentale vor avea un efect sustenabil in sectorul privat.

Analistii economici contactati de MEDIAFAX afirma ca Produsul Intern Brut (PIB) va stagna sau va inregistra o crestere modesta in termeni reali in ultimul trimestru al anului, in date ajustate sezonier, comparativ cu trimestrul anterior.

"Ma astept la o stagnare sau o crestere marginala a economiei in trimestrul patru fata de cel anterior. Ar fi doar un semn. Nu trebuie sa fim exuberanti pentru ca sunt sanse sa mai avem cresteri negative. Cresterea va fi efectul cheltuielilor bugetare care s-au facut in Europa. Dupa ce efectul acestor cheltuieli se disipeaza, ramane de vazut daca si sectorul privat la nivelul intregii zone reactioneaza pozitiv si are efecte sustenabile", a afirmat Laurian Lungu, director in cadrul Macroanalitica.


Potrivit analistilor, primele semne ale iesirii din criza le-a aratat deja industria, care a inregistrat un avans de 4,5% in trimestrul al doilea, in serie ajustata, fata de primele trei luni ale anului. 


--------------------


CONSTANTIN RUDNITCHI iti recomanda 3idei.ro


--------------------


"Industria este prima care va iesi din criza si este foarte puternic legata de zona euro. Cresterea inregistrata in trimestrul doi, de 4,5%, este una foarte mare. In acest context, este posibil sa avem o rata pozitiva in trimestrul patru, in conditiile in care zona euro ramane pe acelasi trend", a spus economistul sef al BCR, Lucian Anghel.


Anghel se asteapta ca in trimestrul trei economia sa inregistreze o scadere anuala similara cu cea din trimestrul doi.


Economia a scazut in trimestrul al doilea cu 8,7% fata de perioada similara din 2008 si cu 1,1% fata de primele trei luni ale anului in curs, cel mai mare declin, de 14,2%, fiind inregistrat de sectorul constructiilor, potrivit datelor revizuite prezentate marti de Institutul National de Statistica.


"Punctul cel mai de jos al recesiunii va fi probabil in trimestrul trei, iar din trimestrul patru va incepe revenirea. Exista o imbunatatire la extern, o relaxare a creditarii si stimuli fiscali, care pe termen scurt va avea un impact pozitiv, de revenire pe rate trimestriale ajustate sezonier", a spus Nicolaie Chidesciuc, senior economist la ING Bank Romania.


El considera ca in trimestrul trei economia va scadea cu o 9-10% fata de perioada similara in 2008 si isi va incetini contractia, in termeni ajustati, fata de trimestrul anterior, la -1-0%.


Aceeasi prognoza pentru contractia din trimestrul trei, comparativ cu cel anterior, o are si economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, care opineaza ca in trimestrul patru economia va reveni pe plus in serie ajustata.


"Trimestrele doi si trei vor reprezenta limita de jos a acestui ciclu economic, iar in trimestrul patru activitatea economica va incepe sa creasca. Daca ratele trimestriale arata o crestere fata de trimestrul anterior, atunci putem spune ca economia isi revine. Practic, se inchide «V-ul» incepand cu ultimul trimestru", a mentionat Dumiru.


El estimeaza ca PIB-ul va scadea, in termeni anuali cu 9% in trimestrul trei, anticipand un efect de baza negativ in sectorul agricol.


In 2008, Romania a inregistrat cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana, de 7,1%, insa datele initiale din trimestrul al doilea, respectiv o scadere de 8,8%, indicau al patrulea mare declin din Uniunea Europeana, comparativ cu o medie de 4,8% la nivelul celor 17 state care au raportat datele catre Biroul european de statisctica, Eurostat.


Fondul Monetar International prognozeaza ca economia romaneasca va scadea cu 8-8,5% in acest an, nivel dublu fata de estimarea de 4,1% din luna martie, cand a fost negociat acordul stand-by, In aceste conditii, institutia a fost de acord cu majorarea deficitului bugetar de la 4,6% la 7,3% in acest an.


"In trimestrul patru ar trebui sa vedem semnale pozitive si sper ca vor fi investiti bani si in infrastructura.Zona euro traieste pe stimuli, pe programe guvernamentale. Pentru a evita teorii precum recesiuni in «W» (recesiune urmata de o perioada de crestere, apoi scadere si iar revenire pe trend ascendent - n.r.), trebuie sa se faca investitii in infrastructura", a conchis Anghel.


Importurile si exporturile in relatia cu statele UE reprezinta aproape 75% din totalul schimburilor comerciale ale Romaniei.
Vezi curs valutar BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute
Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1541 ori
Citeste mai multe desprebcr economie euro fmi petrol pib pret relansare zona