Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Profit-record pentru BCR: 202 milioane de euro

Profit-record pentru BCR: 202 milioane de euro
BCR este, in continuare, principalul jucator pe piata bancara, avand cote de piata de 25,4% la active, 26,4% la creditele neguvernamentale si 28,6% la depozite clientiA"2005 a fost pentru BCR un an deosebit, cu multe evenimente, destule provocari si in final cu rezultate pozitive si acumulari calitative semnificativeA", apreciaza Nicolae Danila, presedintele executiv al BCR.Profitul net obtinut de BCR in 2005 a crescut cu 15,6%, in termeni nominali, comparativ cu 2004, pana la 742,3 milioane RON, cresterea echivaland cu un plus de 100,2 milioane lei (RON), potrivit rezultatelor financiare preliminare. A"Am avut si in 2005 un parcurs foarte bun in conditiile actuale ale pietei romanesti, bazat pe promovarea valorilor si a calitati, pe creativitatea si transparenta care ne caracterizeaza. Am obtinut, prin dezvoltarea puternica a volumului de afaceri si gestionarea atenta a evolutiilor si riscurilor, un profit net record pentru bancile din Romania, peste 200 de milioane EURO, valoare care reprezinta 35% din profitul realizat de intregul sistem bancar romanescA", a declarat Nicolae Danila, presedintele executiv al BCR.

Pentru Erste, BCR e motor de creStere
Grupul bancar, care la sfarsitul anului trecut a castigat licitatia pentru controlul BCR contra sumei de aproximativ 3,75 miliarde euro, si-a majorat profiturile datorita cresterii solide a pietei bancare austriece, in timp ce operatiunile pe pietele din Europa Centrala nu au mai fost la fel de profitabile ca in trecut. Veniturile bancii au urcat la 4,3 mld. euro, iar rentabilitatea capitalului a fost de 19%. Analistii spun ca cea mai importanta achizitie a grupului, BCR, este viitorul motor de crestere al austriecilor.Profiturile inregistrate de unitatile din Europa Centrala ale grupului Erste au crescut cu numai 14 procente comparativ cu anul precedent, rata de crestere fiind mai mica decat in celelalte trimestre ale lui 2005. Pe piata din Austria, cea mai putin profitabila in trecut, Erste Bank a inregistrat un profit net mai mare cu aproximativ 40 de procente.

70 milioane de potentiali clienti
Prin preluarea unitatii din Serbia si in special a celei din Romania, Erste Bank si-a majorat numarul de potentiali clienti in Europa Centrala si de Est de la 40 de milioane la circa 70 de milioane. A"In regiune, avem peste 15 milioane de clienti si o cota de piata de peste 20%A", a declarat presedintele Erste Bank, Andreas Treichl. Mai mult, el a precizat ca se asteapta ca tranzactia de cumparare a pachetului de 61,88% din actiunile BCR sa se incheie in trimestrul al doilea, urmand ca rezultatele Erste pe semestrul I 2006 sa includa si cifrele bancii romanesti.Cu toate ca prezenta Erste Bank in celelalte tari din Europa Centrala se traduce printr-o cota de piata importanta (in jur de 10 - 15%) si un numar mare de clienti, intrarea pe piata romaneasca prin cumpararea actiunilor BCR inseamna o achizitie de mare amploare. Erste Bank va castiga, astfel, in Romania, o cota de piata la fel de importanta ca cea din Cehia, acolo unde aproape 35% din piata apartine bancii austriece.

In Ungaria, Erste are doar 10% din piata
Pentru una dintre cele mai importante subsidiare, cea din Ungaria, Erste Bank a raportat o crestere a profitului operational de patru ori in anul trecut. De asemenea, activele bancii au crescut cu 30 de procente iar rentabilitatea capitalului a urcat la peste 25%. Peter Kisbenedek, CEO Erste Bank Ungaria, a declarat ca aceste rezultate au depasit toate asteptarile, evolutia bancii in 2005 aratand ca integrarea Postbank in Grupul Erste a fost finalizata cu succes. In ceea ce priveste strategia bancii in viitor, presedintele Erste Bank Ungaria a declarat ca, pe temen mediu, obiectivul bancii este cresterea cotei de piata de la 10% cat este in prezent la 20 de procente.

Cronica Romana


Investmania - cea mai rapida cale de a invata sa joci la Bursa.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 954 ori