Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Preturile apartamentelor vor avea o scadere mult mai dura in 2009

Preturile apartamentelor vor avea o scadere mult mai dura in 2009
Preturile apartamentelor vechi au scazut in 2008 cu circa 30%, locuintele noi cu 5-10%, iar previziunile pentru anul viitor arata ca putem asista chiar la o scadere mai dura, au declarat la un post de televiziune specialisti in domeniu. "Evolutia pietei in 2008 e strans legata de costul finantarii care a crescut semnificativ in special in cea de-a doua jumatate a anului. Aceasta crestere a costului finantarii coincide oarecum cu reducerea pietei imobiliare, scaderea numarului de tranzactii. Practic in 2009 vad aceeasi tendinta in situatia in care costul finantarii se va mentine la un nivel ridicat si este probabil ca pretul apartamentelor sa fie puternic influentat de acest lucru. Cred totusi ca putem asista anul viitor la o scadere chiar mai dura a preturilor apartamentelor, dar acest lucru depinde de mai multi factori", a spus la presedinte BCR Banca pentru Locuinte, Petre Tulin, la un post de televiziune.


Analistul imobiliar Radu Zilisteanu a spus la randul sau ca 2008 a fost mai mult un de discutii imobiliare decat de afaceri in acest domeniu. El adauga in scaderea preturilor si a numarului de tranzactii si efectele crizei financiare, disponibilizarile si tot mai putini bani la populatie, factori care vor duce in 2009 la un numar tot mai mic de clienti solvabili, eligibili pentru creditare.Si reprezentantul companiei CBRE Eurisko, Radu Lucianu vede deasemenea o corectie a preturilor in 2009. "Preturile vor depinde mult si de isteria din piata. De frica de a cumpara chiar si cu bani gheata un apartament in conditiile in care nu mai ai siguranta serviciului, de teama ca dezvoltatorul nu va mai avea bani sa termine proiectul. Sunt mai multi factori si nu pot da un procent exact", spune Lucianu.In ceea ce priveste chiriile pe segmentul rezidential Zilisteanu sustine ca acestea pot stagna in 2009. "Este posibil acest lucu. Exista dezvoltatori care isi inchiriaza imobilele pana cand aceasta criza va trece. In acelasi timp, proprietarii de apartamente vechi si-au retras imobilele de la vanzare datorita scaderii preturilor si au decis sa le inchirieze. Oferta a crescut destul de mult, iar in aceste conditii este posibil sa nu mai exista cresteri pe acest segment al pietei", a spus Zilisteanu.Previziunile specialistilor imobiliari mai arata ca preturile terenurilor agricole ar putea scadea cu peste 10%, iar chiriile spatiilor de birouri vor inregistra un declin cu pana la 10%. Analistii prezenti la The Money Channel au mai declarat ca, cel mai probabil, spre sfarsitul anului 2009 vom asista la o reasezare a pietei si la intrarea in normalitate in segmentul imobiliar.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 4302 ori