Pretul BCR: 3,5 miliarde euro

Marti, 01 Noiembrie 2005, ora 07:21
1131 citiri

Pretul oferit de Erste si BCP se apropie de cele mai optimiste asteptari Banca Comerciala Romana (BCR) se vinde neasteptat de bine. Conform unor surse din piata, pretul final pentru 62a din actiunile bancii va depasi 3,5-3,6 miliarde euro. Presedintele BCR, Nicolae Danila, se declara multumit de ofertele consistente inaintate de Erste Bank si Banco Comercial Portugues. A"Din cei noua candidati au ramas in cursa doua grupuri care au dovedit ca sunt actionari foarte buni in bancile pe care le-au achizitionat si care au deja investitii importante in regiuneA", a declarat Danila. Banca portugheza detinea, la sfarsitul lunii martie, active in valoare de 71,8 milioane euro, in vreme ce Erste Bank avea la aceeasi data active in valoare de 148 milioane euro.

Danila a explicat ca BERD si IFC, care au realizat cea mai mare investitie intr-o banca, au adus valoare BCR, care altfel nu ar fi prezentat un interes atat de mare pentru investitori.

"Ne punem intrebarea daca nu ne-am grabit cu anumite privatizari in domeniul bancar"

Nicolae Danila, presedintele BCR

Danila vs Baltazar: razboiul orgoliilor

Privatizarea BCR aprinde insa orgoliile intre presedintele celei mai mari banci romanesti, Nicolae Danila, si Bogdan Baltazar, fostul presedinte al ocupantei locului secund, BRD. Baltazar a fost artizanul privatizarii timpurii a BRD, in timp ce Danila si-a gestionat banca in folosul statului.

Danila apreciaza ca sumele obtinute din privatizarea celorlalte banci romanesti ar fi putut fi mai mari, daca aceste institutii ar fi fost scoase la privatizare mai tarziu si dupa o eventuala recapitalizare. A"Ne punem intrebarea daca nu ne-am grabit cu anumite privatizari in domeniul bancar.

Ma refer la felul in care s-au facut aceste privatizari si la sumele incasateA", a declarat Danila.

Fostul presedinte al BRD, Bogdan Baltazar, respinge o astfel de ipoteza. A"Este o prostie. BCR a fost scoasa de doua ori la privatizare si nu a venit nimeni. Este foarte simplist sa compari o situatie din 1998 cu situatia din 2005. BCR beneficiaza si de valoarea de raritate a ultimei banci, de care nu s-a atins nimeni pana acum. Danila transforma o situatie jenanta intr-o virtuteA", a declarat fostul presedinte al BRD.

Pretul platit de francezii de la Groupe Societe Generale pentru 41% din actiunile BRD a fost de 200 milioane dolari, inclusiv majorarea de capital, ceea ce a recunoscut o valoare de piata a bancii de 400 milioane dolari. Suma reprezenta atunci de zece ori profitul net si de 3,5 ori valoarea activelor nete, in conditiile in care, la vremea respectiva, in Europa existau mai multe banci scoase la vanzare.

Baltazar considera ca privatizarea bancii a fost un succes, deoarece criteriile urmarite erau altele. In primul rand, banca trebuia sa devina parte a unui mare grup financiar si in subsidiar era pretul. A"Era cu totul alta epoca. Atunci s-a decis scoaterea la privatizare a bancilor de stat mai mici - BRD si Bancpost. BRD avea cota de piata de 5-6%, iar Bancpost 2-3%. In primul rand s-a urmarit atragerea unui investitor strain de renume, care sa investeasca in dezvoltarea bancii. Am primit mandat expres de la conducerea statului sa iasa o privatizare de succes sub aspectul atragerii unui investitor strain de foarte buna calitateA", ne-a declarat Baltazar.

Nicolae Danila

> 1992-1996 - vicepresedinte Chemical Bank

> 1996-1998 - vicepresedinte Chase Manhattan Bank

> 1998-1999 - administrator special al Bancorex

> 1999-2000 - prim-vicepresedinte BCR

> feb. 2000-in prezent - presedinte executiv BCR

Bogdan Baltazar

> 1991-1996 - consilier bancar principal, coordonator in cadrul BERD

> 1997-1998 - vicepresedinte al CA al Fondului Proprietatii de Stat

> 1998-2004 - presedinte al BRD Groupe Societe Generale

> 2004-in prezent - partener Cabinetul de consultanta financiara Baltazar, Bloom & Parvulescu. Este consultantul la privatizarea BCR al Banco Comercial Portugues

Evenimentul Zilei