Presedintele BCR: anul 2010 se anunta dificil

Joi, 13 Mai 2010, ora 09:03
2219 citiri
Presedintele BCR: anul 2010 se anunta dificil

Presedintele executiv al Bancii Comerciale Romane, Dominic Bruynseels, spera ca BCR sa poata obtine in 2010 un profit similar celui din 2009, cu toate ca rata creditelor neperformante a continuat sa creasca si in primul trimestru, iar anul 2010 se anunta dificil, informeaza NewsIn.

"Ne-am multumi cu performantele de anul trecut", a raspuns Bruynseels intrebat fiind de estimarile de profit pe 2010 ale bancii. El a precizat, insa, ca modul de formare a acestuia ar putea fi diferit, mai ales ca se asteapta ca provizioanele de risc sa scada, urmand tendinta din trimestrul I.

"Cu toate acestea, ne asteptam sa fie un an dificil", a precizat Bruynseels.

Profitul net consolidat dupa impozitare si interesele minoritare al grupului BCR a scazut in 2009 cu 57% fata de cel din 2008, la 871,7 milioane lei (206,3 milioane euro), potrivit standardelor de raportare financiara internationala (IFRS), iar profitul raportat de BCR pentru trimestrul I din 2010 a fost de 243 milioane lei (59 milioane euro), cu 26% mai mic decat cel din perioada similara a anului trecut.

Presedintele executiv al BCR a precizat ca nu a observat o crestere a creditarii de la inceputul acestui an, cu toate ca dobanzile la imprumuturi au scazut.

"Singurul sector cu evolutie pozitiva a fost creditarea ipotecara prin programul Prima Casa", care a mentinut increderea in piata, a declarat seful Bancii Comerciale Romane, precizand ca BCR a acordat cam jumatate din aceste imprumuturi.

De altfel, rata creditelor neperformante (la care clientii nu si-au mai platit ratele de peste 90 de zile) a continuat sa creasca, dar intr-un ritm mai lent, aceasta situandu-se la 13,9% la finalul lunii martie la nivelul BCR.

Bruynseels a precizat ca BCR si-a reevaluat colateralele si a tras concluzia ca proprietatile care au fost vandute pe piata in ultima vreme au avut o valoare destul de apropiata de suma reevaluata pentru colateral.

Erste si-a marit expunerea pe Romania

Oficialul BCR a adaugat ca una dintre ingrijorarile bancii la data semnarii acordului de la Viena, in martie 2009, prin care Erste s-a angajat sa isi mentina expunerea pe Romania, era ca nu vor avea destula cerere pentru expunerea de la acea data, de circa 7 miliarde euro.

Intre timp, insa, expunerea Erste pe Romania a crescut la 7,5 miliarde euro, iar banca austriaca intentioneaza sa nu isi diminueze expunerea, cu conditia ca nivelul cererii sa se mentina.

"Ne-am putut majora expunerea in timp ce am mentinut un nivel al riscului bun, de exemplu prin programul Prima Casa, prin emisiunile de titluri de stat ale Ministerului de Finante, prin club loan-ul acordat statului", a explicat Bruynseels.

In schimb, profitul BCR este afectat printre altele de veniturile in scadere din titluri de stat, in care banca are plasamente destul de mari.

"Am anticipat scaderea dobanzilor, asa ca am investit intr-o gama mai larga de produse, nu numai in Romania", a explicat Bruynseels.

El a adaugat, insa, ca banca inca mai primeste randamente destul de ridicate din titluri de stat, intrucat cea mai mare parte a portofoliului a fost realizat in ultimii ani, cand dobanzile erau mai mari. In plus, BCR si-a sporit usor portofoliul de titluri de stat anul acesta.

Bruynseels a precizat ca, odata cu scaderea dobanzilor la depozite, s-a putut observa o tendinta a clientilor de a-si reorienta plasamentele din depozite catre fonduri monetare si de capital, care au randamente ceva mai bune, dar implica si riscuri mai ridicate.

Scaderea salariilor bugetarilor e de preferat disponibilizarii acestora

"Partea buna, daca se poate spune asa, este ca guvernul nu a optat pentru reducerea numarului de angajati, ceea ce ar fi ridicat probleme mai mari din perspectiva bancilor", a spus Bruynseels, care a precizat ca diminuarea salariilor bugetarilor nu reprezinta o surpriza, acesta fiind unul dintre scenariile luate in calcul de banca.

Seful BCR considera o astfel de masura nu ar avea un impact foarte grav asupra bancii, "dar pentru oamenii aceia ar fi foarte greu".

Drept urmare, BCR ar putea asista persoanele care ar putea intampina probleme la plata ratelor in urma unor astfel de masuri prin programele de restructurare a imprumuturilor.

Bruynseels a precizat, insa, ca banca nu este supraexpusa la imprumuturile pentru bugetari si nici nu considera ca BCR ar avea nevoie de majorari suplimentare de capital sau de provizioane noi, in conditiile in care rata somajului luata in calcul la nivel national este de circa 8% pentru 2010.

BCR are o cota de piata de circa 25-26% din totalul bugetarilor care au credite, respectiv in jur de 100.000 de persoane, a precizat Bruynseels. Din acestia, circa 10% sunt din Bucuresti. El a adaugat, insa, ca, desi banca da in continuare credite, prefera sa le acorde clientilor actuali cu un istoric bun, in vreme ce conditiile pentru noii clienti sunt mai restrictive.

El a mai spus ca aproximativ 30% dintre clientii BCR au cerut restructurarea creditelor, dar dupa ce au discutat cu reprezentantii bancii numai 5% au avut nevoie de astfel de masuri, restul reusind sa isi plateasca la timp ratele.

De altfel, Bruynseels s-a declarat multumit de nivelul de acoperire a creditelor prin colateral, de circa 125-130%.

In ce priveste situatia intreprinderilor mici si mijlocii, tendinta de crestere a creditelor neperformante in randul IMM-urilor continua, in conditiile in care majoritatea depind mai mult de cererea interna decat de cea internationala, iar cererea interna nu si-a revent inca.

Aderarea la zona euro poate fi amanata de agravarea situatiei economice

De altfel, daca economia va inregistra in continuare rezultatele din ultimele sase luni, proiecte importante precum aderarea Romaniei la zona euro, programata pentru 1 ianuarie 2015, ar putea fi amanate, a mai spus presedintele executiv al BCR.

"Nimeni nu a putut prezice in urma cu doi ani ceea ce urma sa se intample din mai 2008. (...) Pana in 2015 mai sunt cinci ani, dar nici acum nu putem sti cu siguranta ce se va intampla. (...) Daca vor fi genul de schimbari din ultimele 6 luni, proiecte majore precum accederea la zona euro ar putea avea de suferit, ar putea fi amanate", a spus Bruynseels.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#bcr, #casa, #credite, #prima, #profit , #stiri BCR