Piata de capital din Romania este in crestere

Miercuri, 11 Noiembrie 2009, ora 13:58
1393 citiri
Piata de capital din Romania este in crestere

Piata de capital din Romania nu recupereaza, ci este in crestere, tendinta care se va mentine in perioada urmatoare, chiar daca vor exista corectii, a declarat, miercuri, Mihai Caruntu, seful departamentului de cercetare pe piata de capital al BCR. 

"Asa cum arata cifrele, in cazul pietei de capital din Romania nu se este vorba de o recuperare, ci este o piata in crestere.

Chiar daca vom avea corectii, cresterea va continua in perioada urmatoare", a precizat reprezentantul BCR pentru Mediafax.

Bursa a crescut continuu in perioada martie - septembrie, urmand evolutia pietelor de capital mature, astfel ca in decurs de numai sapte luni indicele general al BVB, BET-C, a urcat de 2,1 ori comparativ cu nivelul de la finele lunii februarie, cand a atins punctul minim din ultimii cinci ani.

Seria de sapte luni de crestere s-a incheiat in luna octombrie, cand piata a stagnat, la fel ca restul burselor externe.

Totusi, comparativ cu nivelul de la finele anului trecut, bursa era la finele lunii octombrie in crestere cu 34,2%.

Caruntu a adaugat ca bursa are o "adancime redusa, dar se asteapta ca Fondul Propietatea sa dubleze aceasta adancime".

"Fondul Proprietatea va fi un inceput pentru bursa, fiind evaluat la trei miliarde euro", a explicat Caruntu.

Potrivit datelor BCR, comparativ cu alte state din Europa Centrala si de Est, piata de capital din Romania este pentru companii mici si mijlocii, avand doar doua firme cu o capitalizare de peste un miliard de euro, dar niciuna cu capitalizare intre 500 milioane euro si un miliard de euro.

Numai 20 dintre companii au o capitalizare de aproape 50 milioane de euro.

BCR, membra a grupului austriac Erste, este cea mai mare banca din Romania in functie de active, administrand peste 17,2 miliarde euro. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Creștere importantă a numărului de firme care și-au suspendat activitatea în România
Creștere importantă a numărului de firme care și-au suspendat activitatea în România
Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele două luni din 2024 a fost de 4.328, în creştere cu 38,58% comparativ cu perioada similară a anului trecut, conform datelor...
#capital, #crestere, #de, #piata, #romania , #stiri BCR