Piata cardurilor din Romania ar putea creste cu 30% in 2009

Joi, 19 Februarie 2009, ora 16:24
3581 citiri
Piata cardurilor din Romania ar putea creste cu 30% in 2009

Piata cardurilor din Romania va creste in 2009 cu aproximativ 30%, asemeni evolutiei inregistrate in 2008, a declarat, joi, directorul diviziei de carduri a Bancii Comerciale Romane (BCR), Igor Zganjer.

"Potrivit statisticilor, anul trecut din totalul vanzarilor de retail, care au ajuns la un volum de 50-60 miliarde euro, aproximativ o treime, respectiv 20 miliarde euro, s-a realizat prin tranzactii cu carduri. De asemenea, la sfarsitul anului trecut, pe piata din Romania erau aproximativ 11,5 milioane de carduri active", a spus directorul diviziei de carduri a BCR, citat de NewsIn.

Zganjer a precizat ca piata din Romania este subdezvoltata ca utilizare a aparatelor pentru plata cu cardul la comercianti (POS), comparativ cu regiunea si cu alte state europene, ceea ce ii ofera un potential de crestere important.

Directorul diviziei de carduri din BCR a mai spus ca la sfarsitul anului trecut, aproximativ un sfert din agentii comerciali din Romania erau echipati cu POS-uri.

"La nivelul lui 2007, in Romania aproximativ 10% din numarul total de tranzactii cu cardul s-au facut prin POS, iar 2008 a fost primul an in care acest nivel a fost depasit. In 2009, se poate ajunge ca aproximativ 20% din numarul de tranzactii cu cardul sa fie efectuate prin POS la nivelul intregii piete. Ca volum, POS-urile ar putea rula aproximativ 12-13% din sumele implicate in tranzactiile cu cardul anul acesta", a explicat Zganjer.

Volumul mediu al unei tranzactii la bancomate (ATM) este in usoara scadere, in conditiile in care posesorii de carduri incep sa utilizeze din ce in ce mai mult POS-urile.

#carduri, # piata, # romania, # crestere, # tranzactii, # pos , #stiri BCR