Peste 100.000 de romani vor avea carduri inteligente in 2006

Marti, 08 Noiembrie 2005, ora 02:23
936 citiri

Lansarea de carduri inteligente face parte din strategia de extindere a tuturor bancilor din Romania, spune Catalin Cretu, director regional Visa pentru Romania si Bulgaria. A"Pana la mijlocul anului viitor vom avea cel putin 100.000 de carduri cu cip in Romania, si noi sisteme de plata care sa accepte aceasta tehnologieA", a spus Cretu.

Banca Comerciala Romana va deveni, cel mai probabil, cea de a doua de pe piata care va lansa carduri cu cip, au declarat surse din piata pentru A"AvereaA".

ProCredit Bank i-a luat-o inainte celei mai mari banci din Romania si a lansat ieri primele carduri inteligente din Romania, sub marcile Visa Electron si Visa Business Electron.

A"BCR va lansa carduri cu cip la inceputul anului 2006A", a declarat pentru A"AvereaA" un oficial al bancii. Specializata in finantarea sectorului Intreprinderilor Mici si Mijlocii (IMM) si a microfirmelor, banca ProCredit nu face decat sa anticipeze miscarea de transcedere a sistemelor informatice si de plati ale bancilor la standarde inteligente si mai sigure. Schimbarea standardelor se afla in plin proces de desfasurare pe piata internationala, BCR fiind sigura banca, in afara ProCredit, care are deja instalat un astfel de sistem informatic la toate cele 1.000 de automate bancare (ATM-uri) si cele 5.000 de automate de plata aflate la punctele de vanzare (POS-uri) din comert.

A"La anul, ne vom dubla numarul de sucursale, in urma unei investitii ce ar putea merge pana la 10 milioane euro. Astfel, vorm avea peste 35 de sucursale in orasele mari si 50 de automate bancareA", a declarat pentru A"AvereaA", Michael Kowalski, director general al bancii. El a spus ca planul de extindere, cat si valoarea investitiilor, trebuie aprobate mai intai de actionarii bancii. Kowalski sustine ca desi banca nu intentioneaza sa intre pe segmentul de creditare al persoanelor fizice (retail), noile carduri permit accesarea unor credite mici, in limita a doua-trei salarii (A"descoperire de contA") pentru clientii care utilizeaza serviciile bancii pentru plata salariilor. Cardurile emise ieri permit pentru prima oara romanilor sa efectueze tranzactii online sau plati in strainatate fara sa aiba grija fraudelor. ProCredit Bank Visa Electron este un card de debit international in lei, destinat persoanelor fizice. Cardul principal poate fi insotit de alte patru carduri suplimentare, la cerere, care au acces la acelasi cont principal. De asemenea, limita zilnica de cheltuiala prin card este de 20 milioane lei vechi. ProCredit Bank Visa Business Electron are caracteristici similare primului card, insa este destinat persoanelor juridice.

Ambele carduri permit accesarea unui credit A"descoperit de contA", in limita bonitatii clientului, calculata de banca. A"Dobanzile si comisioanele sunt la nivelul pieteiA", spun oficialii ProCredit. Cardurile au si banda magnetica, ceea ce le permite functionarea clasica in intreaga retea bancara si de plati. Deocamdata, cardurile cu cip ProCredit nu au atasate oferte de fidelizare sau alte produse. Kowalski spune, insa, ca ProCredit are in vedere atasarea in curand a unor astfel de oferte pe unitatea de stocare a cardului inteligent.

Bogdan Tudorache

Averea