Leul s-a depreciat usor in prima parte a zilei, la aproape 3,57 lei/euro

Miercuri, 23 Iulie 2008, ora 11:53
902 citiri
Leul s-a depreciat usor in prima parte a zilei, la aproape 3,57 lei/euro

Leul s-a depreciat usor in deschiderea sedintei de miercuri, cu circa un ban, pana la 3,57 lei/euro, in ton cu regiunea, dominata de ordine de cumparare de euro in schimbul valutelor tarilor emergente, dupa aprecierea acestora din ultimele zile, sustin dealerii. "Leul s-a depreciat pentru ca a urmat teninta valutelor din regiune, desi nu se apreciase la fel de mult ca ele in ultimele zile. Miscarea de deprexciere a inceput dupa ce guvernatorul bancii centrale a Cehiei a declarat ca e posibil ca din august sa micsoreze dobanda cheie, daca situatia economiei o va permite", a spus dealerul Bancii Comerciale Romane (BCR) Narcis Noaghea.


El a adaugat ca la deprecierea leului ar fi putut contribui si ingrijorarile interne legate de posibila majorare a pensiilor, care s-ar reflecta in deficitul bugetar, reducerea produsului intern brut (PIB) si cresterea consumului.


Pe pietele internationale, moneda americana a oscilat intre 1,5743 si 1,5797 dolari /euro, iar la 11:30, ora Romaniei, euro era cotat a 1,5744 dolari.


Dobanzile interbancare se mentin la un nivel scazut, de 5,7-6,2% pe an fata de nivelul de 10% pe an al dobanzii de politica monetara, ca urmare a nivelului ridicat de lichiditate din piata monetara, in conditiile in care miercuri, 23 iulie, este ultima zi de constituirea a rezervelor minime obligatorii pentru luna iulie.