La privatizarea BCR intra si Parchetul

Marti, 08 Noiembrie 2005, ora 02:50
1081 citiri

Ministrul Sebastian Vladescu a sesizat Parchetul cu privire la scurgerile de informatii privind pretul oferit pentru preluarea BCR. Ancheta ar putea afecta finalizarea privatizarii celei mai mari banci din Romania. Adriean Videanu, membru al Comisiei de Privatizare, sustine ca turnatorul provine din interiorul comisiei.Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat ieri ca Parchetul a fost sesizat de Comisia pentru Privatizarea Bancii Comerciale Romane referitor la unele scurgeri de informatii in cursul negocierilor cu potentialii cumparatori.

Vladescu, care este si presedinte al comisiei, a spus ca toti ofertantii au cerut clauze A"extrem de stricteA" pentru confidentialitate. A"Fiecare dintre potentialii cumparatori ai BCR a cerut expres ca pretul oferit - indiferent daca se va califica pentru cumparare - sa ramina strict confidentialA", a afirmat Vladescu.

El a facut aceasta declaratie in prezenta premierului Tariceanu. Acesta din urma a explicat ca a fost deranjat de aparitia in presa a unor informatii din cursul negocierilor, inclusiv sumele oferite de cei interesati, in conditiile in care el insusi nu poate avea acces la astfel de date.

Sapte banci internationale au depus oferte pentru privatizarea BCR. Doua dintre ele au fost selectate pentru etapa finala. Criteriul de selectie a fost tocmai pretul oferit. Imediat dupa anuntarea Erste Bank si BCP drept finaliste, au aparut in presa ofertele: 3,2 si, respectiv, 3,1 miliarde de euro, cifre emise de surse apropiate tranzactiei. Cifrele nu au fost negate. Nici acestea si nici cele din ofertele bancilor perdante.

Videanu: am auzit ca din comisie s-a scurs

Vladescu nu a vrut sa spuna mai multe, dar surse din anturajul sau ne-au declarat ca banuielile titularului de la Finante se indreapta catre membrii Comisiei de Privatizare. Adriean Videanu, si el membru in comisie, a fost singurul care a fost de acord sa lamureasca povestea, acceptind sa fie citat. A"Toti membrii comisiei am decis, de comun acord, sa fie semnalat acest aspect PNA-ului. Am auzit si eu ca din cadrul comisiei s-ar fi scurs informatiile, dar asta ramine sa stabileasca Parchetul. Ramine ca Parchetul sa-si faca datoria si sa investigheze aspectulA", a declarat Videanu, aflat la Moscova.

Daianu: informatia a respirat din comisie

Daniel Daianu, presedintele Consiliului de Supraveghere al BCR, a subliniat ca pretul a aparut in presa in preziua deschiderii ofertelor. A"Abia ma intorsesem de la Dubrovnic si am vazut in toata presa pretul pentru BCR. Cine a avut acces la informatii a dezvaluit suma. Nu poate fi decit cineva din Comisia de Privatizare sau functionarii AVAS din secretariatul Comisiei. Este clar ca informatia a «respirat» de undeva din acea zona. Cineva din comisie a vorbitA", ne-a declarat Daianu. El a mai observat ca pretul este cel adevarat, de vreme ce Vladescu nu a infirmat suma. A"Este ciudat ca ministrul Vladescu confirma practic sumele vehiculate in presa in legatura cu ofertele bancilor, fapt care ar putea da o indicatie de pret pentru bancile ramase in cursaA", a declarat si fostul ministru al Finantelor, Ionut Popescu.

Mesaj pentru colegi

Surse guvernamentale apropiate privatizarii au spus ca interventia lui Vladescu a fost oportuna, intrucit ministrul a vrut sa transmita membrilor comisiei ca scurgerile de informatii fac rau BCR. Mai mult, afirmatia lui Vladescu, adauga sursele, are ca scop protejarea ofertelor celor implicati in procesul de privatizare, in sensul ca scurgerile respective denatureaza competititia dintre banci. A"Sesizarea catre Parchetul General a fost semnata saptamina trecuta de Sebastian Vladescu, in numele tuturor membrilor Comisiei de Privatizare, iar pina acum nici unul dintre acesti membri nu a fost chestionat de procuroriA", ne-au spus sursele noastre. A

Ce spune Comisia

Sebastian Vladescu (ministru de Finante): A"Am sesizat ParchetulA"

Adriean Videanu (primarul Capitalei): A"Am auzit ca e cineva din ComisieA"

Sebastian Bodu (seful ANAF): A"Nu comentez decizia sefului meuA"

Giliola Ciorteanu (presedinte AVAS): A"Nu stiu cine a vorbitA"

Bogdan Olteanu (ministru pentru relatia cu Parlamentul), Aleodor Frincu (seful cancelariei premierului), Nicolae Cinteza si Adrian Cosmescu (directori in Directia de supraveghere a BNR) nu au fost de gasit.

Cotidianul

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...