Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Investitiile straine in Romania s-au cifrat la aproximativ 8,5 miliarde euro in 2006

Investitiile straine in Romania s-au cifrat la aproximativ 8,5 miliarde euro in 2006

Investitiile straine in Romania s-au cifrat, anul trecut, potrivit datelor provizorii, la circa 8,5 miliarde euro, din care 2,5-3 miliarde euro reprezinta investitia in Banca Comerciala Romana, a declarat pentru Rompres secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Cristian Parvan.

'De asemenea, firmele straine care au facut investitii in Romania s-au dezvoltat din profitul castigat in tara noastra. Sursele care formeaza aceasta cifra sunt insa diferit colorate si este dificil de stabilit cu exactitate in ce domenii au fost investiti acesti bani', a precizat Parvan.

Totodata, acesta a mentionat faptul ca o parte din profitul realizat in urma investitiilor din Romania este depozitata in bancile din strainatate, nefiind apoi utilizati in tara.
'Un lucru trebuie mentionat, si anume ca banii obtinuti de Romania din privatizarea BCR sunt pastrati la Londra, in loc sa fie folositi de tara', a precizat secretarul general al AOAR.

In ceea ce priveste volumul investitiilor autohtone in Romania, Cristian Parvan a declarat ca nu exista statistici care sa indice volumul lor, ceea ce denota o lipsa de interes pentru protejarea capitalului romanesc.

'Nu tine nimeni o statistica a investitiilor romanesti. AOAR doreste sa apere capitalul romanesc. Am solicitat metode prin care sa se puna pe plan de egalitate capitalul romanesc cu cel strain, dar nu se urmareste asa ceva. Este o greseala pentru ca acest capital este o fiinta foarte 'sperioasa'. In curand va creste tentatia capitalului romanesc de a cauta zone cu un randament mai mare. O parte a lui va fi investita in Romania, ceea ce reprezinta o garantie a dezvoltarii economiei tarii. Este greu de stiut cum se comporta capitalul romanesc, din cauza lipsei de statistici si a lipsei de interes a autoritatilor, de a sti macar estimativ ce se intampla cu acesta', a mai spus Parvan.

O serie de investitori straini si-au anuntat intentia de a investi pe piata romaneasca, in urmatorii ani. Printre acestia se numara Compania Saint Gobain, care a inaugurat recent o fabrica de sticla la Calarasi, a carei investitie s-a ridicat la 100 de milioane de euro, si a anuntat ca doreste sa investeasca inca 50-60 milioane de euro in doua noi linii de productie. Totodata, compania Smithsfield si-a manifestat dorinta de a investi intr-o fabrica de produse alimentare din carne, la Timisoara.

'Se va dezvolta sectorul intermedierilor financiare. Bancile isi vor deschide noi filiale. Nu vor fi importante, dar va creste concurenta. De asemenea, se vor face investitii in domeniul asigurarilor. Alte sectoare se vor restructura, spre exemplu productia alimentara si agricultura. Acestea vor beneficia de investitii pentru ca la calitatea pamantului romanesc o investitie in tehnologie duce la productii si la profituri importante pentru cei care nu detin astfel de bogatii', a precizat Parvan.

Cat priveste investitorii romani care se vor lansa in afaceri pe piata europeana, printre acestia se regasesc Grupul Rompetrol, 12 firme de confectii, precum si companii din domeniile IT si prestari servicii.

'Rompetrol a anuntat ca doreste sa cumpere o noua rafinarie, dupa cea din Franta. 12 firme de confectii din cadrul Federatiei Patronale a Industriei Usoare si-au facut o proprie reprezentanta la Moscova. De asemenea, se vor lansa firmele de IT, care au inceput sa-si deschida filiale externe, precum Softwin, firme de constructii, care isi vor extinde activitatile pe piata europeana si firme de prestari servicii', a mentionat Cristian Parvan.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 846 ori