Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Intregul sistem bancar romanesc are mai putini bani decat o singura banca din Cehia sau Polonia

Intregul sistem bancar romanesc are mai putini bani decat o singura banca din Cehia sau Polonia

Valoarea totala a activelor sistemului bancar romanesc este mai mica decat valoarea activelor celei mai mari banci din Cehia sau din Polonia.Ponderea creditului neguvernamental in PIB este mai redusa decat in majoritatea tarilor din regiune. Toti jucatorii implicati in tranzactii financiare se uita cu atentie la pretul banilor in Romania - la dobanzi -, care vor continua sa scada, insa intr-un ritm mai lent si cu pasi marunti.

Bancherii apreciaza ca reducerea costurilor administrative si operationale va duce la eficientizarea sistemului bancar, la tranzactii mai ieftine si mai simple, cu efect de crestere a gradului de intermediere financiara, care in cel mai bun caz va atinge 19% din PIB, la sfarsitul acestui an.

Resursele atrase de bancile comerciale au pretul lor. Daca filialele sau subsidiarele bancilor straine au acces la fonduri la costuri mai mici, nu acelasi lucru se intampla in cazul bancilor cu capital romanesc, nevoite sa atraga resurse, in special de pe piata interna, la un cost relativ ridicat (prin acordarea unui nivel real pozitiv de dobanda la depozite) si un acces limitat la resursele de pe pietele internationale.

Economii in lei, credite in valuta

In acest an, economiile populatiei si agentilor economici s-au orientat preponderent spre lei, in timp ce la credite, tendinta a fost de crestere a celor in valuta, singurul arbitru in acest joc fiind dobanda. In opinia analistilor economici, flexibilitatea crescuta a cursului de schimb va obliga firmele sa invete cum sa-si gestioneze riscul de curs valutar, in timp ce bancile vor trebui sa foloseasca derivative pentru acoperirea riscurilor.

"Dobanzile au scazut, poate nu in ritmul dorit, dar este preferabila o directie clara de scadere cu o viteza mai lenta, decat miscarile succesive de urcare si coborare", a declarat consilierul BNR, Eugen Radulescu, in cadrul Forumului Bancar Roman organizat de FinMedia.

Bancherii romani gafaie din cauza costurilor

Presedintele executiv al Bancii Comerciale Romane (BCR), Nicolae Danila, atrage atentia asupra costurilor deosebit de ridicate pe care trebuie sa le suporte bancile cu capital romanesc. "Impactul cu rezerva minima obligatorie este puternic. BCR are peste un miliard de dolari in depozite in lei, bani remunerati slab, ceea ce aduce un venit de 1.000 miliarde de lei.

Daca acesti bani ar fi fost plasati in economia reala, am fi realizat un venit de 4.000 miliarde de lei", a precizat Danila. Componenta in lei a creditului neguvernamental pe segmentul corporate (in sistemul bancar fara BCR) a crescut in 2004 cu 24,5% fata de 75,5% componenta in valuta. La BCR, cifrele sunt diferite: cresterea creditului destinat sectorului corporate in lei a fost de 58% fata de 42% la valuta.

Bancile cu capital majoritar autohton nu resimt concurenta numai din partea bancilor straine, care aduc pe piata servicii financiare tot mai sofisticate la preturi din ce in ce mai mici, dar si din partea operatorilor nebancari.

Jonathan Scheele cere aplicarea legislatiei armonizate

"Comisia Europeana a constatat ca supravegherea in domeniul financiar se desfasoara in conformitate cu principiile Acordului de la Basel, printr-o mai buna colaborare a institutiilor de supraveghere - BNR, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) si Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA)", a declarat seful delegatiei Comisiei Europene, Jonathan Scheele.

El a precizat ca cea mai importanta etapa dupa aderarea la UE va fi integrarea Romaniei in Uniunea Economica si Monetara, o data cu indeplinirea criteriilor de convergenta reala. Orizontul de timp, estimat de analisti, poate fi insa mai indepartat decat 2013.

In viitorul apropiat, Romania va finaliza armonizarea cadrului legislativ, insa cuvantul de ordine in 2005 si 2006 va fi implementarea acestor legi armonizate la aquis-ul comunitar.

Doua miliarde de euro, investitii pe termen scurt in 2005

Circa doua miliarde de euro vor intra in Romania in 2005, dupa liberalizarea contului de capital, operatiune ce va permite accesul investitorilor straini la instrumente financiare pe termen scurt.

Specialistii apreciaza ca aceste intrari de bani din strainatate nu pot fi considerate pur speculative, mai potrivita fiind expresia "capitaluri cu potential volatil". In prezent, randamentele oferite de dobanzile inalte sunt de peste 8% in termeni reali.

Sursa: Curentul

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1222 ori