"Inflatia poate atinge in 2010 minimul ultimilor 10 ani"

Miercuri, 16 Decembrie 2009, ora 13:29
1408 citiri
"Inflatia poate atinge in 2010 minimul ultimilor 10 ani"

Rata anuala a inflatiei ar putea atinge pe parcursul anului 2010 minimul ultimilor zece ani, respectiv sub 4%, fara majorari puternice de fiscalitate si depinzand si de evolutia cursului de schimb, a declarat, miercuri, economistul-sef al BCR, Lucian Anghel.

"Tinta de inflatie pentru 2009 ar fi fost atinsa daca majorarea accizelor la tutun ar fi fost temperata. Rata inflatiei a intrat in intervalul-tintit in octombrie, exista destule sanse ca nivelul acesteia sa revina la peste 4,5% la finele anului 2009, cu atat mai mult cu cat producatorii locali de tigari au anuntat majorari de preturi in avans in noiembrie si decembrie in contul anului 2010", a afirmat Anghel.

El a precizat ca o crestere anuala de peste 39% estimata la nivelul intregului an 2009 este prea mult, avand in vedere ponderea destul de mare a acestei categorii de produse in totalul cosului de consum.

Rata anuala inflatiei s-a redus la 4,9% la finele lunii septembrie, pe seama trendului favorabil al pretului produselor alimentare.

"Preturile produselor din tutun, pe fondul majorarii accizelor pentru a doua oara, precum si tarifele la telefonie si carburanti au fost principalii factori de crestere a inflatiei in perioada iulie-septembrie. In ciuda contractiei cererii, serviciile si produsele nealimentare au prezentat o rezistenta semnificativa la scadere, iar acest lucru a fost determinat, in principal, de rigiditatile pietei in stabilirea preturilor", se arata intr-un raport al BCR.

"Desi impactul cresterii accizelor in 2010, care include si deprecierea cursului de referinta pentru calculul acestora cu aproximativ 14%, nu trebuie minimalizat, este posibil ca inflatia medie sa ramana pe un trend descendent. In conditiile in care taxa pe valoarea adaugata nu va fi majorata, sansele intrarii in intervalul tinta a inflatiei sunt destul de mari", se mai mentioneaza in raport.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#rata, #inflatie, #tinta, #bcr , #stiri BCR