Gradul de absorbtie a fondurilor europene va depasi 60% din 2008

Luni, 07 Iulie 2008, ora 14:48
1284 citiri
Gradul de absorbtie a fondurilor europene va depasi 60% din 2008

Gradul de absorbtie a fondurilor de la Uniunea Europeana (UE) ar putea depasi 60% din acest an, dupa ce in 2007 a fost de circa 21%, estimeaza analistii Bancii Comerciale Romane (BCR) intr-un studiu. Primele rezultate publicate de Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) arata o crestere considerabila a numarului de proiecte aprobate in cele sapte programe operationale, care cuprind 249 de proiecte cu o valoare totala de 2,08 miliarde euro, din care 1,77 miliarde euro reprezinta fonduri europene.


"Interesul ridicat al investitorilor privati, dar si al unor organisme de stat din domeniul educatiei si al administratiei locale pentru finantarile europene este demn de luat in seama in conditiile in care se estimeaza ca o absorbtie buna a acestor fonduri ar putea genera o crestere economica aditionala de 15%-20% in perioada 2007-2013", considera analistii de la departamentul de cercetare al BCR.


Fondurile europene alocate Romaniei in intervalul 2007-2013, inclusiv cele destinate agriculturii, sunt de aproximativ 30 miliarde euro, iar accentul principal este pus pe dezvoltarea rurala si regionala prin investitii in infrastructura.


Astfel, 23,8% din fondurile europene sunt alocate in cadrul programelor operationale pentru infrastructura de transport, 23,5% pentru infrastructura de mediu, 19,4% pentru dezvoltare regionala, 18,1% pentru dezvoltarea resurselor umane, 13,3% pentru competitivitatea economica, 1,1% pentru capacitatea administrativa si 0,9% pentru asistenta tehnica, potrivit datelor MEF.


"Consideram ca o absorbtie buna a fondurilor europene este obiectivul major pentru urmatorii ani, fereastra de oportunitate pentru accesarea acestora fiind limitata in timp. Printre efectele macroeconomice benefice ale unor intrari consistente de fonduri europene se numara limitarea presiunilor de depreciere a leului si mentinerea monedei nationale intr-un interval stabil pana la intrarea in mecanismul ERM II, cresterea in continuare a lucrarilor de constructii pe seama investitiilor in infrastructura si un avans consistent al produsului intern brut (PIB)", sustin analistii BCR.


Totodata, fondurile europene pot produce mutatii majore si definitive in structura satului romanesc, indepartandu-l de agricultura de subzistenta si facand posibila o apropiere de agricultura moderna, orientata spre cerintele pietei, si de industria prelucratoare ce va absorbi tot mai multa forta de munca din zona rurala, se mai arata in studiu.


Analistii BCR atrag, insa, atentia si asupra potentialelor efecte negative, printre care se numara continuarea procesului foarte accelerat de aliniere a salariilor la media europeana, care ar putea duce, in urmatorii ani, la pierderea a unui avantaj competitiv important al industriei romanesti. Astfel, aparitia unor alternative economice in zona rurala va conduce la cresterea nivelului de trai si la intoarcerea unor romani plecati in alte state din Uniunea Europeana.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...