Fitch: BCR ar putea avea nevoie de noi majorari de capital sa mentina rata solvabilitatii peste 10%

Marti, 27 Octombrie 2009, ora 09:09
1714 citiri
Fitch: BCR ar putea avea nevoie de noi majorari de capital sa mentina rata solvabilitatii peste 10%

BCR ar putea avea nevoie de noi injectii de capital pentru a mentine rata solvabilitatii peste 10% si ca sa isi asigure o plasa de siguranta impotriva riscurilor potentiale si a presiunilor pe profitabilitate, in conditiile cresterii semnificative a provizioanelor, sustine agentia de rating Fitch, informeaza NewsIn.

"Nivelul capitalizarii a fost intarit printr-un credit subordonat de la Erste Bank. Cu toate acestea, Fitch considera ca nivelul capitalizarii este doar adecvat si noi injectii de capital ar putea fi necesare pentru a mentine rata solvabilitatii peste 10% si ca sa ofere protectie in fata riscurilor posibile si a presiunilor pe profitabilitate intr-un mediu operational ce se deterioreaza", sustine Fitch intr-un comunicat privind BCR.

Agentia de evaluare financiara Fitch a scazut luni ratingul individual al BCR de la D la C/D, din cauza impactului cresterii provizioanelor asupra profitabilitatii operationale si a capitalizarii bancii, dar a mentinut ratingul BBB pentru creditele pe termen lung in moneda locala si straina, cu perspectiva negativa.

De asemenea, Fitch a confirmat ratingul pentru creditele pe termen scurt in moneda straina la F3 si calificativul pentru sprijin la nivelul 2.

"Ca si alti jucatori de pe piata romaneasca, BCR a fost afectata de impactul cresterii semnificative a costurilor pentru acoperirea pierderilor din credite asupra profitabilitatii operationale si a capitalizarii, situatie reflectata in ratingul individual. Rata solvabilitatii conform normelor romanesti de contabilitate era de 10,38% la jumatatea acestui an si de 12,7% conform standardelor de contabilitate internationale(IFRS)", mai arata comunicatul Fitch.

Agentia de rating mentioneaza ca ratingul Bancii Comerciale Romane este bazat pe potentialul ridicat de sustinere din partea actionarului majoritar, Erste Group Bank, insa este limitat de ratingul Romaniei, situatie reflectata si de perspectiva negativa a calificativelor.

Pe de alta parte, Fitch aminteste ca factori pozitivi reteaua puternica a bancii, eficienta, accesul la finantarea din partea bancilor internationale, dar si a insitutitiilor financiare si lichiditatea "confortabila, datorita masurilor severe de reglementare si managementului bancii".

"Finantarea din partea Erste Bank si sustinerea capitalizarii in contextul acordului extern al Romaniei cu FMI aduce un confort suplimentar. Cresterea creditului a incetinit in 2008 si prima jumatate a lui 2009 pe fondul temperarii cererii de finantare intr-o economie care se contracta. Ponderea creditelor in valuta a ramas la 55% la sfarsitul lui iunie 2009, si, cu toate ca s-a situat sub media sectorului bancar, de 58%, ar reprezenta o problema fara indoiala in cazul unei deprecieri rapide si persistente a leului", mai arata comunicatul.

De asemenea, calitatea activelor s-a deteriorat puternic in ultimele luni, in primul rand pe fondul contractiei economice si a ratei somajului in crestere, mai spun analistii Fitch. 

 

Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Îngrijirea personală este un subiect ce ar trebui să privească orice persoană. De multe ori, este asociată doar cu doamnele și domnișoarele, însă și bărbații au la fel de mare nevoie...
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea...
#bcr, # solvabilitate, # injectii capitalizare , #stiri BCR