Firmele de leasing cauta solutii de criza

Joi, 29 Ianuarie 2009, ora 10:19
1236 citiri

Companiile de profil spun ca acest tip de finantari nu se confrunta cu un blocaj. Ca sa evite efectele crizei financiare, companiile de leasing se vor orienta spre sectoare de nisa si spre leasingul operational.

Cu toate ca impactul crizei financiare asupra sectorului european de leasing a fost  restrans, specialistii spun ca efectele negative se vor acutiza in perioada urmatoare. „Pentru 2008 estimam o scadere cu 5% a volumului de noi finantari.

Vestea proasta este ca, in 2009, efectele crizei vor deveni mult mai vizibile, intrucat noi operam in economia reala“, este de parere John Bennet, presedintele Leaseurope. Totusi, spre deosebire de unele state europene, aflate in prag de recesiune, in Romania, activitatea de leasing va creste, estimeaza firmele de profil.

Nisa, cuvant-cheie

Specialistii din piata locala spun ca firmele de leasing trebuie sa ia masuri daca vor sa isi mentina profitabilitatea. Jucatorii ar trebui sa mizeze pe leasingul operational, pe acordarea de promotii pe perioade determinate si pe focalizarea asupra segmentelor de nisa, ca de exemplu cel energetic, unde companiile ar putea finanta achizitia de echipamente si instalatii.

„Netranslatarea integrala a efectelor crizei, reflectate in costuri, catre partenerii de afaceri, va determina identificarea de catre societatile de leasing a unor solutii de eficientizare a activitatii interne, in incercarea de mentinere a unei rate de profitabilitate corespunzatoare“, a declarat pentru NewsIn Claudiu Stanescu, directorul general al BCR Leasing.

Specialistii sustin ca, in ciuda scumpirii costurilor de finantare, tara noastra este departe de un blocaj la nivelul operatiunilor de leasing. „Nu putem discuta despre un blocaj la nivelul finantarilor in sistem leasing, asa cum nu putem discuta despre blocarea economiei nationale in ansamblu, pentru ca cele doua concepte sunt strans legate“, spune Stanescu.

Potrivit acestuia, daca in toamna lui 2007, dobanda medie de pe piata de leasing  varia in intervalul 7,5 - 7,7% pe an, a ajuns la 9,5% in prezent, urmand sa urce la 10% la finalul anului.

Sursa: Adevarul

#companii, #criza, #leasing, #nisa, #specialisti , #stiri BCR