Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Finalizarea privatizarii BCR - un factor pozitiv pentru piata bursiera

Finalizarea privatizarii BCR - un factor pozitiv pentru piata bursiera
In aceasta saptamana s-a finalizat un proces care cred ca poate fi numit istoric: cea mai mare banca comerciala din Romania a fost privatizata, statul pierzand controlul asupra acesteia in favoarea unuia dintre cele mai importante grupuri financiare din regiune. Semnificatia acestui eveniment cred ca transcede sectorul bancar sau cel economic, el avand implicatii profunde pentru intreaga societate romaneasca.In urma cu 17 ani Romania a ales capitalismul ca mod de organizare economica a societatii. Implicit, in acel moment, sistemul financiar a castigat poate cel mai mult in importanta, el fiind cel care ar fi trebuit sa finanteze si, intr-o masura semnificativa, sa realizeze tranzitia spre noul sistem. Din pacate, procesul de tranzitie s-a prelungit extrem de mult, viteza cu care s-au schimbat legi, mentalitati si atitudini fiind uneori parca imperceptibila.
Evident ca una dintre cauzele care au determinat aceste intarzieri a fost si lenta schimbare a sistemului financiar. Mentinerea unor parghii puternice de control ale statului in cadrul acestuia, atat prin postura de actionar al unora dintre cele mai importante banci comerciale cat si prin actiunea sau inactiunea Ministerului de Finante si a Bancii Nationale, a determinat un aport scazut al sistemului financiar la accelerarea schimbarilor calitative in economie, precum si o cronica subdezvoltare a pietei de capital.

Ori, in acest moment, odata cu finalizarea privatizarii BCR, aceasta etapa a fost complet depasita. Din acest moment sistemul financiar se afla in marea lui majoritate in proprietate privata. Este astfel de asteptat ca rolul sau in dezvoltarea economiei sa se accentueze si sa se transforme in principalul motor de crestere economica, odata cu functionarea sa doar dupa criterii de eficienta economica.

Pe de alta parte, sistemul financiar va fi, intr-o proportie mai mare, cel care va da masura proiectelor economice viabile, cel care va elimina ineficenta in economie, cel care va realiza alocarea resurselor spre afacerile care produc plus-valoare dar si cel care va schimba modul in care cetatenii inteleg sa munceasca, sa economiseasa si sa consume. Deci iata sarcini grele, insa perfect realizabile.

Pentru a mari sansele de reusita va fi nevoie ca cele doua componente principale ale mediului finaciar - sistemul bancar si cel bursier - sa lucreze din plin si sa se completeze reciproc. Nu intamplator in ultimii ani cea mai dinamica banca din sistemul bancar romanesc, fapt reflectat si de ascensiunea in topurile din sistem, a fost Banca Transilvania, singura banca listata si "crescuta"; prin Bursa. Si, in acelasi context, nu cred ca intamplator noii propietari ai BCR au anutat o posibila listare pe Bursa romaneasca.

Revenind la piata bursiera, privatizarea BCR cred ca mareste sansele sa asistam la o mai rapida dezvoltare a sectorului. Statul nu va mai furniza afaceri pentru banci, iar bancile nu vor mai finanta statul decat prin prisma unor considerente economice. In fapt, piata bursiera va avea sansa unei concurente corecte din partea sistemului bancar in competitia gasirii celor mai bune si mai ieftine solutii de finantare pentru economie. Pe de alta parte, dezvoltarea pietei bursiere va putea
fi un bun prilej ca bancile sa se implice in piata, sa fie jucatori activi care sa determine o lichiditate si o expertiza mai ridicata. Nu in ultimul rand, piata bursiera va scapa de un complex mai vechi si anume cel al unei complicitatii dintre stat si sistemul bancar, ramanand fara una dintre principalele scuze pentru gradul scazut de dezvoltare al domeniului.

Conluzionand argumentele de mai sus, putem spune ca privatizarea BCR poate fi considerata ca finalul unei etape de tranzitie a sistemului financiar, dar si inceputul uneia noi in care orizontul de dezvoltare atat al sistemului bancar cat si al celui bursier se largeste considerabil. Daca de aceste lucruri se va profita mai bine decat s-a facut in trecut ramane de vazut.


Alin BrendeaTelefon : +(40) 749.044.044
Fax : +(40) 31.805.79.09
email : office@primet.ro
Pagina internet : www.primet.ro

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 856 ori