Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Fabrica de bani BCR va genera si costuri insemnate de restructurare

Fabrica de bani BCR va genera si costuri insemnate de restructurare

Desi profitul BCR acopera cu varf si indesat costurile de restructurare, pe primele noua luni el ajungand la un maxim istoric de aproape 700 milioane de euro, noii proprietari tind sa minimizeze contributia sa la rezultatele financiare ale companiei-mama.Erste Bank nu estimeaza o contributie semnificativa a Bancii Comerciale Romane (BCR) la profitul consolidat al grupului in acest an, avand in vedere costurile pe care le va genera restructurarea institutiei romane de credit, a anuntat, luni, banca austriaca. Erste Bank a finalizat, la 12 octombrie, preluarea pachetului de 61,9% din actiunile BCR, platind suma de 3,75 miliarde de euro pentru preluarea institutiei de credit. Din aceasta suma, statul roman a incasat 2,2 miliarde de euro.

Erste Bank a anuntat recent ca ar putea investi, in urmatorii trei ani, 120 milioane de euro in dezvoltarea sistemului informatic si a retelei teritoriale a BCR si ca procesul de integrare a institutiei de credit va presupune costuri de pana la 100 milioane de euro.

In primele noua luni ale anului, Erste Bank a obtinut un profit net de 649,3 milioane de euro, in crestere cu 27,6% fata de perioada similara din 2005.

Totalul activelor a crescut de la 152,7 miliarde de euro la sfarsitul anului 2005, la 162,6 miliarde de euro in luna septembrie. Profitul operational din trimestrul al treilea a atins cea mai buna performanta trimestriala din istoria grupului, plasandu-se la 473,0 milioane de euro.

Pentru 2006, banca austriaca estimeaza ca profitul net, dupa scaderea cotei alocate actionarilor minoritari, va creste cu cel putin 20% fata de 2005. Dupa achizitionarea BCR, cresterea de profit urmarita pentru 2007 a crescut de la cel putin 20% la 25%.

Ca urmare a cresterii capitalului social cu aproape 70%, la inceputul lui 2006, rentabilitatea capitalului angajat se va micsora, conform estimarilor pentru acest an financiar. Totusi, se presupune ca indicatorul va inregistra ulterior o noua crestere, atingand un nivel intre 18% si 20%, in 2009.

Rentabilitatea capitalului angajat in primele trei trimestre ale anului, dupa majorarea de capital din ianuarie 2006, a fost de 13%, fata de 19% pentru anul financiar 2005.

Bloombiz

Evenimentul Zilei: BCR nu mareste profitul Erste pe 2006

"O puternica si constanta cerere de creditare, precum si constanta unor rate de crestere ridicate a veniturilor nete din dobanzi si din comisioane demonstreaza potentialul de profit care se afla in baza noastra de clienti, ce depaseste in prezent un numar de 15 milioane", a declarat presedintele executiv al Erste, Andreas Treichl. (articolul integral)

Gandul: Austriecii ar putea negocia cu SIF-urile un schimb de actiuni BCR- Erste de 5 / 1

"La Bucuresti exista zvonuri privind o negociere intre Erste Bank si cele cinci SIF-uri pentru schimb de actiuni BCR si pentru ridicarea pragului de detinere la 5%. Aceste zvonuri spun ca SIF-urile negociaza schimbarea pachetelor de actiuni pe care le detin la Banca Comerciala Romana cu titluri Erste la o rata de transfer de cinci la unu", spun analistii companiei Wood&Company Financial Services. Potrivit acestora, Erste a anuntat intentia de a cumpara cota de 8% din BCR detinuta de salariatii bancii la o rata de transfer de sase actiuni BCR contraiAAun titlu Erste, cotatia luata in calcul de cei de la Wood fiind de 54,91 euro pentru o actiune Erste. (articolul integral)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 876 ori