Erste: somajul din Romania va incepe sa scada dupa urmatoarele 3 trimestre

Miercuri, 14 Octombrie 2009, ora 17:10
1726 citiri
Erste: somajul din Romania va incepe sa scada dupa urmatoarele 3 trimestre

Somajul din Romania, Ungaria, Croatia si Serbia va incepe sa scada dupa urmatoarele doua-trei trimestre, iar pragul de jos al recesiunii a fost atins probabil in trimestrul al treilea, cu unul-doua trimestre mai tarziu decat in alte state din Europa de Est, se arata intr-o analiza Erste (EBS).

Scaderea somajului si stabilizarea cursului de schimb reprezinta conditiile cheie pentru consolidarea increderii consumatorilor si revenirea sectorului de retail, aflate inca la niveluri de depresie in urma recesiunii, precizeaza Mediafax.

"Cehia, Slovacia si Ucraina au atins pragul de jos in primul trimestru (...) Romania, Ungaria, Croatia si Serbia sunt cu unul-doua trimestre in urma in ceea ce priveste depasirea acestui moment. Increderea consumatorilor si vanzarile retail sunt inca deprimate in aceste tari, iar preconditiile pentru revenirea lor sunt stabilizarea pietelor muncii si a monedelor.

Ultima conditie a fost deja indeplinita, insa somajul va inregistra un maxim in urmatoarele doua-trei trimestre", anticipeaza analistii grupului austriac, din care face parte si BCR.

Cresterea economica de anul viitor (la nivel regional) va fi influentata in principal de nivelul de baza scazut al exporturilor stabilit in acest an din cauza crizei economice mondiale, dar si de diminuarea efectului negativ al reducerii stocurilor acumulate in economie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#angajati, #erste, #somaj, #someri , #stiri BCR