Erste despre listarea BCR: 2009 nu este anul in care sa listezi o banca

Vineri, 27 Februarie 2009, ora 12:38
2963 citiri
Erste despre listarea BCR: 2009 nu este anul in care sa listezi o banca

Cele cinci societati de investitii finanaciare au un interes limitat in privinta listarii BCR in acest moment, operatiunea putand fi amanata pana cand piata de capital va oferi conditii mai bune, a declarat, vineri, la Viena, Andreas Treichl, directorul general al Erste, actionarul majoritar al BCR.

"Cred ca SIF-urile au un interes relativ limitat in acest moment sa listeze BCR. Ar fi oportun daca am astepta pana cand piata va oferi conditii mai bune", a raspuns Treichl, intrebat daca au inceput procedurile pentru tranzactionarea actiunilor BCR la bursa de la Bucuresti, informeaza Mediafax.

El a adaugat ca desi este obligatie asumata prin contract, nu crede ca AVAS va forta o operatiune pe care nici actionarii nu si-o doresc in prezent. Potrivit contractului de privatizare al BCR , semnat in luna decembrie 2005, actiunile BCR vor fi tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti, in maximum trei ani de la preluare, prin listare directa sau oferta publica, dar participatia Erste Bank nu va trebui sa scada sub pragul de 50% plus o actiune din capitalul social.

Erste Bank a preluat efectiv, in toamna anului 2006, 61,88% din actiunile BCR, pentru 3,75 miliarde de euro, de la stat, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si International Finance Corporation. Grupul austriac si-a majorat ulterior participatia la 69,17%, prin preluarea de actiuni detinute de salariatii BCR. O participatie de 30,11% se afla in proprietatea celor cinci societati de investitii financiare (SIF).

#bcr, #erste, #treichl , #stiri BCR