Economia Romaniei isi va reveni abia dupa 2010

Marti, 14 Aprilie 2009, ora 09:15
1368 citiri
Economia Romaniei isi va reveni abia dupa 2010

Din nefericire pentru Romania, semnele revenirii economice se vor vedea abia dupa 2010, sustine Wolfgang Schoiswohl, vicepresedinte executiv al BCR.

Prognoza oficialului BCR se bazeaza pe faptul ca intre economia globala si cea romaneasca gradul de interdependenta este relativ redus, semn ca aceasta din urma nu isi poate reveni odata cu economiile occidentale.

"Romania are avantajele sale in acest proces de revenire economica. Acesta va fi un proces lung, in cadrul caruia putem spera ca vom vedea primele semne pozitive in 2009. Acestea sunt insa mai probabile a se produce in 2010. Oricum, dupa parerea mea, semnele revenirii se vor vedea mai degraba dupa 2010, decat inainte", a precizat Wolfgang Schoiswohl intr-un interviu acordat The Money Channel.

Potrivit vicepresedintelui executiv al BCR, in contextul in care Romania nu este atat de dependenta de evolutiile economiei globale, ar trebui sa se concetreze mai mult asupra pietei interne.

"Pentru a ajunge la lumina de la capatul tunelului, Romania, in comparatie cu alte economii, nu este atat de dependenta de evolutiile economiei globale, datorita unui grad relativ redus de interdependenta a economiei locale cu economiile din zona, sau chiar cu economia din vestul Europei. Romania are o piata locala imensa si sunt o multime de activitati, de investitii, care pot fi puse in miscare de politicieni", a declarat Wolfgang Schoiswohl, vicepresedinte executiv BCR.

Declaratiile au fost facute la scurt timp dupa ce UniCredit a dat publicitatii proiectia economica pentru 2009, care indica o comprimare a Produsului Intern Brut cu 4%, la fel ca estimarea reprezentantilor FMI.

Prevestirile oficialului BCR le contrazic pe cele ale ministrul polonez al Finantelor, Jacek Rostowski, care considera ca majoritatea analistilor exagereaza cu previziunile sumbre referitoare la economiile din Europa Centrala si de Est.

Oficialul guvernamental preciza in urma cu doua zile ca, exceptand tarile baltice, se asteapta ca cele mai multe state din Europa Centrala si de Est sa aiba o evolutie a PIB-ului mai buna decat a multor tari din Europa de Vest.

Saptamana trecuta, Romania a primit acordul de principiu de la FMI pentru un pachet de finantare internationala. In total, autoritatile de la Bucuresti imprumuta aproape 20 de miliarde de euro, din care 12,95 miliarde euro de la Fondul Monetar International (FMI), 5 miliarde de la Comisia Europeana, iar restul de la mai multe institutii financiare internationale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
#economie, # romania, # pib, # evolutie, # comprimare , #stiri BCR