"Din fiecare miliard incasat la privatizarea BCR trebuia sa avem 100 km de autostrada"

Joi, 01 Aprilie 2010, ora 23:34
1604 citiri
"Din fiecare miliard incasat la privatizarea BCR trebuia sa avem 100 km de autostrada"

Fiecare milliard de euro incasat din privatizarea BCR ar fi trebuit utilizat pentru constructia a 100 de kilometri de autostrada, asa cum a fost planificat la momentul vanzarii, dar ideea a fost abandonata, sustine ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu.

"Asta a fost conceptia la momentul acela, dar din pacate ea a fost abandonata, dar ar fi trebuit ca pentru fiecare miliard din banii aia sa vedem 100 de kilometri de autostrada.

Si poate atunci puteam sa spunem: aici sunt banii din privatizarea BCR si am schimbat 60% din actiuniule BCR pe 300 de km de autostrada", a afirmat Vladescu, la intalnirea ZF Expert - Cum repornim economia.

In urma cu patru ani, Erste Bank a castigat licitatia de privatizare a BCR, oferind 3,75 miliarde euro pentru pachetul de 61,88% din actiunile bancii.

In toamna anului 2006, statul roman a incasat circa 2,2 miliarde de euro pentru pachetul de 36,8% din titlurile BCR, iar BERD si IFC au primit fiecare aproximativ 750 milioane de euro pentru pachetele reprezentand 12,5% din capitatul social al bancii.

Vladescu sustine ca, dincolo de succesul privatizarii, alegerea ca statul sa renunte la controlul celei mai mari banci din sistem a fost una corecta , si nu crede ca ar fi fost bine ca in perioada crizei Guvernul sa controleze doua institutii de credit mari.

El vede o astfel de idee chiar foarte periculoasa pentru stat, intrucat ar fi existat tentatia de sustinere a zonele care nu functioneaza, de a face "arbitraj politic" "Spuneati la un moment dat daca nu mi-ar placea sa pot da telefon la o banca sa sa-i spun sa-mi dea bani, o anumita suma la o anumita dobanda la titluri de stat.

Nu mi-ar placea acest lucru. De aceea am si vrut sa vindem BCR-ul. Nu e bine sa poti face acest lucru, pentru ca nu stii in ce moment faci excese.

Poti sa spui, domnule sunt foarte bun si stabilesc eu exact dobanda la care ar trebui sa ma imprumute banca, si aia este si am dreptate.

Lasam pietele sa functioneze, eu sunt foarte fericit ca functioneaza pietele. Avem o piata forex care functioneaza. Ca e cursul 4, sau 4,10 lei, sau 4,25, sau 3,9 lei, e treaba pietei nu e treaba MFP. Noi trebuie sa ne adaptam pietelor. Ca e dobanda 4-6 sau 8 e treaba pietei.

Eu vreau dobanda sa fie 1% sau 0%", a spus Vladescu.

Ministrul Finantelor Publice a aratat ca este adeptul statului care sa fie puternic institutional, dar care sa lase economia sa functioneze si, daca poate, sa-i sutina functionarea, sa lase pietele sa functioneze si sa le regelementeze doar pentru a le limita excesele, un stat care sa fie cat mai putin implicat in economie si care sa fie cat mai putin proprietar. 

#bcr, #autrostrada, #miliard, #privatizare, #sebastian vladescu , #stiri BCR