Dilema investitorului la Bursa: a sosit momentul sa cumpar ieftin?

Luni, 14 Ianuarie 2008, ora 00:32
1284 citiri
Dilema investitorului la Bursa: a sosit momentul sa cumpar ieftin?

Deprecierea medie cu peste 13% in segmentul SIF-urilor a atras atentia investitorilor la Bursa care isi fac calcule cu privire la momentul optim de achiziti. Dupa corectiile de circa 10% ale cotatiilor, de la inceputul anului, achizitionarea de actiuni devine tot mai tentanta.
E timpul pentru a cumpara actiuni la Bursa? Este intrebarea fireasca la care toti investitorii de pe piata de capital se gandesc, dupa ce actiunile cotate la Bucuresti au scazut in medie cu 9,8% de la inceputul anului.

O Bursa in scadere inseamna actiuni la preturi mici si atractive. Investitorii cu vechime isi consolideaza in astfel de momente portofoliile, cumparand actiuni cu potential de crestere. Pentru fiecare investitor, problema ramane insa intuirea momentului oportun in care piata atinge minimul de la care pot cumpara cel mai avantajos.

La debutul crahului bursier de pe piata americana din anul 1929, dupa ce actiunile scazusera ingrijorator de mult, brokerii care erau intrebati de clienti ce sa faca, le recomandau un singur lucru: "Cumparati! Cumparati! Cumparati!". Actiuni de care in urma cu cateva luni nici nu se gandeau sa se atinga, ajunsesera la preturi accesibile si nimeni nu anticipa ceea ce avea sa urmeze: ani intregi de recesiune exconomica, in care cei care au urmat sfaturile brokerilor au ajuns la sapa de lemn.

Dar Bursa de la Bucuresti nu este situata pe Wall Street, iar ceea ce s-a petrecut acum aproape 80 de ani in SUA este greu de imaginat pe piata romaneasca tinand cont de dimensiunile acesteia.

Chiar si asa, dupa o scadere drastica de aproape 10% de la inceputul anului, investitorii se intreaba daca este momentul sa treaca la achizitii.

Indicatori atractivi pentru SIF-uri

Actiunile SIF detin o pondere covarsitoare in volumul total de tranzactionare si, implicit, in portofoliile majoritatii investitorilor. Iar acest lucru nu se va schimba in viitorul apr-o-piat. -

De la inceputul lui 2008 segmentul SIF-urilor a resimtit o corectie agresiva de peste 13%, ceea ce i-a determinat pe multi jucatori de pe piata de capital sa analizeze serios eventuale achizitii in perioada imediat urmatoare. Care sunt semnele care pot indica oportunitatea intrarii la cumparare? Pe segmentul SIF-urilor, principalul argument care ar putea da unda verde il reprezinta aparenta subevaluare a actiunilor raportata la activul net.

Cu cat raportul dintre valoarea activelor nete ale SIF-urilor si pretul de tranzactionare din piata este mai mare, cu atat aceste actiuni sunt mai atractive. In urma cu trei saptamani, inaintea corectiilor de la inceputul anului, acest raport era, de exemplu, in cazul SIF Muntenia de 1,14, pentru ca la finele saptamanii trecute acesta sa urce la 1,31. Acelasi fenomen s-a intamplat in cazul tuturor societatilor de investitii. Cu alte cuvinte, atractivitatea acestor actiuni a crescut simtitor.

Care dintre ele sunt insa cele mai tentante? "O analiza superficiala a raportului dintre valoarea activului net si pret ar desemna SIF4, SIF3 si SIF5 ca fiind mai atractive, insa odata extinsa analiza pentru a incorpora si o eventuala listare a BCR, randamentele potentiale sunt substantiale, iar diferentele sunt nesemnificative avand in vedere potentialul de crestere si volatilitatea", explica Andrei Anghel, analist la Confident Invest.

Radu Popescu-Buzeu, seful Departamentului de analiza al KD Capital Management, crede ca este cel mai probabil ca pretul actiunilor SIF sa reflecte valoarea lor actuala, luand in considerare informatiile pe care investitorii le au in prezent. "Se poate spune insa ca titlurile SIF valoreaza cu aproximativ 50% mai mult decat in prezent, datorita pachetului incorect evaluat pe care il detin la BCR. Dar deocamdata BCR este nelistata", spune analistul KD.

Analistii, moderati in recomandari

Totusi, specialistii din piata de capital raman moderati atunci cand vine vorba de recomandarea de achizitii in acest moment. Ei cred ca o decizie de asteptare este mai inteleapta in acest moment, pana cand vor aparea vesti care sa schimbe sentimentul de pesimism din randul investitorilor.

"Avalansa de semnale negative interne si externe, justifica o asemenea pozitie. Totodata, scaderile accentuate din ultima perioada apropie momentul cand cumparatorii vor reintra in piata", spune Marian Lupu, director general adjunct la Estinvest Focsani.

Alaturi de contextul international nefavorabil, nici indicatorii macroeconomici ai Romaniei nu ajuta piata autohtona de capital. "Putem vorbi de un moment in timp la care o eventuala achizitie de actiuni SIF poate deveni atractiva. Acest lucru se va intampla atunci cand pietele externe vor fi asimilat deja toate aspectele crizei economice de la nivel global", apreciaza Andrei Anghel.

In acest moment, majoritatea investitorilor sunt in asteptare. Teama de o prelungire a perioadei de corectii ii determina sa fie circumspecti. Daca in anii trecuti luna ianuarie era dominata de cresteri semnificative ale preturilor in piata, in 2008, acest lucru nu s-a mai intamplat. Multi dintre investitori sunt destul de pesimisti, asteptand stiri pozitive din partea emitentilor.

Dar daca acestea nu vor aparea, criza se poate prelungi pana in momentul in care emitentii vor incepe sa isi anunte rezultatele financiare. Chiar si in aceste conditii, o strategie adoptata de unii investitori este achizitia. Daca preturile vor continua sa scada, ei isi vor consolida portofoliile, pana in momentul atingerii pragului minim.

Profituri substantiale pe piata la termen

Evolutia actiunilor SIF la BVB, aduce profituri semnificative investitorilor de pe piata de derivate care au mizat pe scaderea cotatiilor la inceputul acestui an. De exemplu, valoarea contractelor DESIF2 cu scadenta in martie 2008, cu o evolutie descendenta de 0,5301 lei/actiune au putut aduce randamente de pana la 132,5%. Contractele DESIF2 cu aceeasi scadenta, in scadere cu 0,6 lei/actiune, au inregistrat randamente de pana la 150%.

Referitor la momentul optim de intrare la cumparare de actiuni SIF, analistii pietei la termen din Sibiu spun ca mai este loc de asteptare. "As prefera sa astept indicele BET-FI sa se apropie de pragul de 66.000 puncte (in sedinta de vineri indicele ajunsese la pragul de 68.334 de puncte) pentru a atrage actiuni din componenta lui, iar profitul l-as marca in jurul maximelor atinse pe parcursul anului 2007", spune Ioan Aleman, reprezentantul Departamentul de Dezvoltare Produse Noi din cadrul Bursei Monetar Financiare si de Marfuri din Sibiu.

<a href=http://www.adevarul.ro/articole/dilema-investitorului-la-bursa-a-sosit-momentul-sa-cumpar-ieftin/337693 target=_blank>Adevarul</a>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>
Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.