Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Danila: Creditul de consum si ipotecar vor cunoaste o crestere masiva in viitor

Danila: Creditul de consum si ipotecar vor cunoaste o crestere masiva in viitor

Piata creditului de consum si cea a creditului ipotecar vor creste in continuare, in limite prudentiale, a anuntat luni, presedintele executiv al Bancii Comerciale Romane (BCR), Nicolae Danila, cu ocazia inaugurarii celei de-a treia cafenele BCR.

"Creditul de consum pe retail sau ipotecar vor cunoaste in continuare o dezvoltare. Prin eliminarea restrictiilor, Banca Nationala da un semnal ca Romania este tara membra a Uniunii Europene si trebuie sa jucam dupa regulile de acolo, in care banca centrala stabileste un cadru, iar bancile isi defasoara politica in fuunctie de cerintele clientilor si ale actionarilor", a spus Nicolae Danila.

Oficialul a precizat ca responsabilitatea bancilor va creste odata cu decizia de relaxare pe partea de creditare adoptata recent de BNR, determinand clientii sa lucreze cu un grup bancar sau cu altul, iar bancile sa fie mai atente in acordarea unor credite. "La creditul de masa, cel de consum, unde avem de-a face cu un imprumut in suma relativ mica cu destinatie precisa, fiecare banca isi va stabili o procedura de standardizare, in care procesul de aprobare va fi mult scurtat. Vom asista la o crestere pe aceasta zona avand in vedere gradul scazut de intermediere la ora actuala", a explicat presedintele executiv BCR.

Creditul retail si corporate vor avea o dezvoltare exceptionala, sustine Danila.

"Potentialul pietei romanesti ne impinge sa mergem in aceasta directie, sa gasim solutii, dar in acelasi timp trebuie sa incurajam intermedierea, economisirea, ca sursa de acumulare", a explicat Danila.

Oficialul a spus ca in viitor creditul de consum va deveni unul de masa, industrializat si rapid, si cu un volum mare si va creste gradul de standardizare. "De asemenea, la creditul ipotecar exista o cerere foarte mare, si nu ma refer la creditul pentru proiectele rezidentiale, e vorba despre cei cu venituri medii sau sub-medie, pentru ca aceasta zona trebuie sprijinita cat mai mult", a subliniat reprezentantul BCR.

Acesta a aratat ca tinerii care au o perspectiva foarte buna si dorinte multe trebuie sa fie avuti in vedere, deoarece este nevoie de spatiu locativ, iar aceasta va fi o zona foarte sensibila careia trebuie sa si se acorde atentie din partea bancilor si a statului, prin anumite mijloace de spijin, precum subventii sau alte parghii institutionale.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 873 ori