Cinci grei se bat pe BCR

Vineri, 03 Iunie 2005, ora 05:59
1218 citiri

Cu citeva zile inainte de lansarea privatizarii, mai multe banci A"cu staifA" si-au manifestat interesul, iar alte citeva tatoneaza terenul. Se va vinde pina la 58% din capitalul bancii. Anuntul de privatizare a Bancii Comerciale Romane (BCR) va fi publicat saptamina viitoare, iar din semnalele venite pina acum, va fi o tranzactie de succes, a declarat ieri presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Gabriel Zbircea, la cea de-a doua editie a Forumului de Afaceri Romania-China.

A"Pina acum, am primit scrisori de interes de la Deutsche Bank, Intesa, care este prima banca din Italia, Unicredit, HVB si BNP Paribas. Saptamina viitoare ma voi intilni cu cei de la Fortis, cel mai mare grup bancar din Benelux. Commerzbank si Citigroup au anuntat de asemenea ca ar putea participa la privatizarea BCRA" a spus Zbircea.

A"Vrem sa vindem mai multA"

Strategia de privatizare a bancii, aprobata saptamina trecuta de guvern, prevede vinzarea a 50% plus o actiune din capitalul bancii unui investitor strategic. Insa, investitorii vor putea cumpara mai mult. A"Statul, impreuna cu BERD si IFC, detin 62% din actiunile BCR. Insa 4% din actiunile bancii vor intra in Fondul A"ProprietateaA". Asadar, ramin aproximativ 58%. In anuntul de privatizare vom arata ca vindem 50% plus o actiune, dar vom incuraja ofertele care vizeaza preluarea a 58% din BCRA" a spus Zbircea.

BERD si IFC au profitul asigurat

Acum doi ani, BERD si IFC (divizia de investitii a Bancii Mondiale) au cumparat 25% plus doua actiuni din capitalul BCR, pentru 222 de milioane de dolari, pentru ca fosta APAPS nu a gasit un investitor strategic convenabil. Cei doi investitori institutionali vor vinde pachetele de actiuni pe care le detin in aceeasi tranzactie in care statul isi va vinde pachetul. Catre acelasi investitor si la acelasi pret. A"Mai mult ca sigur, BERD si IFC vor avea un profit bun din aceasta afacereA" a spus Zbircea. Potrivit acestuia, BCR este cea mai atractiva societate care se mai afla in portofoliul AVAS. A"BCR are o cota de 30% din piata tuturor serviciilor bancare din RomaniaA", a spus seful AVAS. Premierul Tariceanu afirmase, recent, ca unul dintre criteriile de selectie a ofertei va fi A"maximizarea pretuluiA". In primul trimestru din 2005, BCR a avut un profit brut de circa 2.600 de miliarde de lei, in crestere cu aproape 3%, in termeni reali, fata de perioada similara a anului trecut. Activele bancii sint cifrate la 242.000 de miliarde de lei, in crestere cu 1,3%, in termeni reali, fata de aceeasi perioada din 2005. Volumul total al creditelor acordate de banca se ridica la peste 112.000 de miliarde de lei, in vreme ce totalul depozitelor atrase se cifreaza la 176.000 de miliarde de lei.

Cotidianul