BERD imprumuta BCR 10 mil euro pentru finantarea cresterii eficientei energetice

Miercuri, 31 Martie 2010, ora 13:02
1185 citiri
BERD imprumuta BCR 10 mil euro pentru finantarea cresterii eficientei energetice

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a acordat un imprumut de 10 milioane euro Bancii Comerciale Romane (BCR), care va fi folosit pentru finantarea proiectelor de imbunatatire a eficientei energetice ale firmelor private, au anuntat miercuri cele doua banci, intr-un comunicat preluat de NewsIn.

Imprumutul, care face parte din Programul UE/BERD de Finantare a Eficientei Energetice, completeaza o linie de credit similara, in valoare de de 20 milioane euro, acordata BCR de catre BERD in 2008.

Banii vor fi folositi pentru acordarea de credite pe termen lung de pana la 2,5 milioane euro fiecare, pentru companii din Romania care vor sa investeasca in imbunatatirea eficientei energetice.

Din imprumutul initial de la BERD, BCR a finantat 14 proiecte de eficientizare energetica, "care au permis clientilor sai sa-si micsoreze facturile la energie, sa-si reduca emisiile cu pana la 60% pe an si sa-si imbunatateasca productivitatea la nivel general".

"Reducerea intensitatii energetice reprezinta o prioritate importanta pentru BERD in Romania, tara care are un potential semnificativ de crestere a eficientei energetice", a declarat directorul BERD pentru institutii financiare, Jean-Marc Peterschmitt, citat in comunicat.

Prin intermediul acestor finantari, companiile romanesti au posibilitatea sa isi mareasca economiile de energie, sa reduca impactul cresterii preturilor la energie si sa devina mai competitive, precizeaza cele doua institutii bancare.

Potrivit comunicatului, la finalizarea lucrarilor, companiile care investesc in proiecte de energie durabila pot primi prin intermediul BERD un stimulent in valoare de pana la 15% din valoarea investitiei din contributiile nerambursabile puse la dispozitie de catre Uniunea Europeana, daca au respectat conditiile cerute.

BERD a angajat peste 4,5 miliarde euro in aproape 270 de proiecte de la inceputul operatiunilor sale in Romania, ceea ce a atras investitii suplimentare de peste 8,3 miliarde euro, potrivit institutiei. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
#bcr, #eficienta, #energetica, #euro, #nerd , #stiri BCR