BCR va intermedia listarea Sibex

Joi, 12 Noiembrie 2009, ora 16:30
1550 citiri
BCR va intermedia listarea Sibex

Banca Comerciala Romana (BCR) va intermedia listarea Bursei din Sibiu (Sibex) pe propria piata la vedere, potrivit hotararii luate joi de conducerea operatorului de piata, care a tinut cont de notorietatea institutiei de credit si timpul scurt in care se va face listarea, de trei saptamani, relateaza NewsIn.

"In primul rand am luat in calcul o serie de criterii de performanta, dar si notorietatea si credibilitatea. Acestea din urma au fost mai importante decat costurile listarii. De asemenea, BCR ne-a dat cel mai scurt timp pentru listare, de trei saptamani incepand de luni", a declarat, pentru NewsIn, presedintele Sibex, Teodor Ancuta.

El a explicat ca intentia Sibex este de a se lista pana la sfarsitul anului, intrucat din ianuarie este lansata piata spot. De asemenea, tot joi a avut loc si adunarea generala a actionarilor, in care s-a hotarat diminuarea valorii nominale a unei actiuni Sibex de la 10 lei/actiune la 1 leu/actiune. Astfel, a crescut numarul de actiuni de la 2,15 milioane lei, la 21,53 milioane lei, fara a se modifica capitalul social.

De asemenea, actionarii au aprobat modificarea mai multor regulamente, in urma recomandarilor CNVM. Totodata, AGA a stabilit un tarif de 250 euro/luna pentru accesul brokerilor pe noua platforma, dar Sibex va aplica o scutire de la acest tarif in primul trimestru din 2010. In cursa pentru intermedierea listarii Sibex s-au inscris cinci case de brokeraj: Tradeville, Romcapital, Interdealer, BCR si Intercapital Invest. Societatile de brokeraj interesate sa intermedieze listarea Sibex pe propria piata la vedere au putut depune o scrisoare de intentie prin care sa-si prezinte oferta pana in 6 noiembrie, insa pentru a fi selectate trebuie sa intruneasca anumite conditii.

Astfel, casa de brokeraj care va fi aleasa sa se ocupe de operatiunea de listare nu trebuie sa fie actionar la Sibex, sa nu fie reprezentant in consiliul de administratie al unui operator de piata, casa de compensare sau depozitar central. Totodata, bursa sibiana va tine cont de pretul cerut de intermediar si de notorietatea acestuia. Noua piata administrata de bursa sibiana va avea si un nou sistem de tranzactionare, care va permite efectuarea tranzactiilor cu derivate, actiuni si titluri de stat, energie, precum si cu certificate de emisie de CO2.

Totodata, Bursa din Sibiu intentiona sa lanseze si derivatele pe indicele american Dow Jones, pe petrol si pe aur, cu marja in dolari. Bursa Monetar Financiara si de Marfuri (Sibex) a fost fondata in 1994 si este un operator de piata ce administreaza cea mai mare piata de instrumente derivate din Romania. Contracte futures si cu optiuni, ce au ca activ suport actiuni, rate de schimb si aur, sunt disponibile pentru tranzactionare pe piata Sibex printr-un sistem de tranzactionare electronic. 

#actiuni, #capital, #sibex, #societati , #stiri BCR