BCR si BRD vor activa ca formatori de piata la Sibex

Vineri, 19 Iunie 2009, ora 17:54
1895 citiri
BCR si BRD vor activa ca formatori de piata la Sibex

BCR si BRD vor activa ca formatori de piata pentru derivatele cu activ suport pe cursul de schimb leu/euro incepand cu luna iulie, cand va fi lansata noua platforma de tranzactionare pentru derivate, a declarat pentru MEDIAFAX Teodor Ancuta, presedintele CA al Bursei de la Sibiu.

"Din cauza unor mici probleme tehnice nu s-a lansat noua platforma, insa de 15 zile se fac teste pentru armonizarea reglementarilor. Brokerii se afla in teste, iar in doua saptamani acestia vor fi reatestati si vom porni si cu noua platforma", a spus Ancuta, precizeaza Mediafax.

Bursa de la Sibiu a anuntat, la inceputul lunii mai, ca va lansa pe 19 iunie noua platforma de tranzactionare pentru derivate.

Noul sistem de tranzactionare, denumit Globan Vision, este furnizat de catre compania Trayport din Londra, aceasta platforma fiind folosita de nume de referinta pe plan mondial cum ar fi Merrill Lynch, JP Morgan, DeutscheBank, OneChicago sau New Zeeland Stock Exchange.

Bursa a anuntat inca din luna martie ca poarta discutii cu doua mari banci pentru a fi formatori de piata pentru derivatele cu activ suport pe cursul de schimb euro/leu, insa nu a precizat bancile interesate.

"BCR si BRD vor fi market makeri pentru derivatele pe cursul de schimb leu/euro. Cele doua banci au luat platforma de la noi, pe care vor dezvolta noi aplicatii", a adaugat presedintele Sibex.

Platforma Global Vision va permite efectuarea tranzactiilor cu derivate, actiuni, titluri de stat, dar si cu certificate de emisii de gaze cu efect de sera.

"Echipa de IT, impreuna cu directorul adjunct, Darius Cipariu, si directorul executiv al Casei Romane de compensatie, Toma Dosteteanu, au construit aplicatia Client si soft-ul de clearing, clearing in timp real, unic in lume.

Cele doua aplicatii construite la Sibiu au dus la economisirea unei sume de 500.000 de euro si vor permite clientilor tranzactionarea si vizualizarea infirmatiilor financiare in timp real", a completat Ancuta.

Totodata, presedintele Sibex a mentionat ca Bursa a primit de la CNVM modificarea regulamentului 4, privind tranzactionarea pe piata reglementata de instrumente financiare derivate, astfel ca introducerea contractelor financiare pe diferenta (CFD) va putea fi posibila de la 1 iulie, daca CNVM va emite si certificatele aferente.

Un contract CFD ofera posibilitatea tranzactionarii unor instrumente financiare precum actiuni sau marfuri, fara a necesita detinerea efectiva a acestora si care nu au o data prestabilita la care expira. Castigurile se obtin din diferenta dintre pretul de vanzare si cel de cumparare, iar cotatiile CFD-urilor sunt corelate cu pretul actiunilor suport.

De asemenea, detinatorii acestor constracte pot incasa si dividendele titlurilor aferente.

BCR, membra a grupului austriac Erste, gestioneaza active de peste 17,1 miliarde de euro, in timp totalul activelor BRD se ridica, la sfarsitul lunii martie, la 11,9 miliarde euro, valoare cu 23% mai mare decat activele din perioada similara a anului trecut.

#bcr, #brd, #Sibex, #leu, #euro, #tranzactionare, #derivate, #teste , #stiri BCR