Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BCR: Romania poate fi a treia putere agricola europeana

BCR: Romania poate fi a treia putere agricola europeana

Romania poate deveni a treia putere agricola a Europei, dupa Franta si Germania, in conditiile unei absorbtii bune a fondurilor europene pana in 2013, a unor investitii straine directe semnificative si a unui anumit sprijin guvernamental, apreciaza economistul-sef al BCR, Lucian Anghel, intr-o cercetare privind sectorul agricol romanesc.

"Romania are cel mai inalt nivel de utilizare a lucratorilor pe cont propriu si a lucratorilor familiali neremunerati in agricultura din intreaga Uniune Europeana (aproximativ 3 milioane persoane in 2005). Diferenta semnificativa dintre Romania si marile puteri agricole europene (Franta, Spania) reflecta structura proprietatii in agricultura (lucratori pe cont propriu ce muncesc pamantul proprietate personala in Romania fata de salariati ce lucreaza pamantul altor proprietari in alte tari).

Aceasta structura a fortei de munca precum si investitiile reduse din agricultura au determinat o productivitate foarte scazuta. Recolta medie la hectar pentru cereale este cu mult sub standardele europene (doar 40 la suta din recolta medie obtinuta de Franta de exemplu). In plus, la nivelul economiei nationale, valoarea adaugata bruta raportata la o persoana ocupata este cea mai redusa in sectorul agricol. Ponderea agriculturii in valoarea adaugata bruta este semnificativa in Romania (7,5 la suta) in comparatie cu media UE 27 de 1,9 la suta, o situatie similara fiind intalnita in Bulgaria, Lituania si Polonia", arata studiul BCR.


Fluctuatiile mari de la un an la altul ale productiei agricole au devenit cronice si cu toate ca ponderea sectorului in valoarea adaugata bruta totala a scazut constant de la 14,3 la suta, in 2004, la mai putin de 8 la suta in 2007, evolutia poate fi atribuita mai curand vremii nefavorabile decat castigurilor de productivitate. Investitiile modeste din trecut precum si interesul redus al strainilor pentru acest sector - cumpararile de pamant au avut si o componenta speculativa mai importanta - au determinat mentinerea productivitatii la un nivel foarte scazut. Pretul terenului agricol a crescut de 5 ori in ultimii 5 ani pana la nivelul de 1.000 - 3.500 euro la hectar, dar inca se mentine de 3 pana la 7 ori mai scazut decat media europeana. Estimarile din piata de profil indica o mentinere a tendintei de crestere in urmatorii ani. Structura neadecvata a acestui sector care este dominat de numarul mare al fermelor mici de subzistenta cu o orientare redusa spre cerintele pietei si fara eligibilitate pentru finantari, a determinat o rata destul de scazuta de valorificare a binecunoscutului potential agricol, potrivit studiului.


In timp ce politicile agricole si institutiile oficiale au indeplinit in mod formal toate criteriile de aderare la Uniunea Europeana, sectorul agricol in sine nu este inca pregatit sa foloseasca in mod eficient oportunitatile ivite si sa raspunda adecvat noilor provocari, avertizeaza Lucian Anghel..

Desi productivitatea muncii este redusa, valoarea adaugata bruta atinge niveluri inalte, iar o posibila explicatie este consumul intermediar foarte redus, serviciile agricole fiind inca intr-un stadiu incipient. Exista o discrepanta puternica intre numarul mic al angajatilor din agricultura (2,6 la suta din numarul total de angajati din Romania) si numarul mare al persoanelor ocupate in acest sector (de circa 30 la suta din totalul persoanelor ocupate in economia nationala).


Cea mai mare parte a muncii din sectorul agricol este efectuata de lucratorii pe cont propriu, ce culeg roadele propriei lor activitati. Peste 33 la suta din veniturile gospodariilor populatiei din zona rurala reprezinta veniturile in natura care sustin intr-o mare masura autoconsumul. Romania ar trebui sa reduca numarul fermelor individuale in paralel cu o crestere a suprafetelor exploatate de o singura ferma pentru a satisface criteriile de performanta ale Uniunii Europene. In prezent exista peste 4,2 milioane exploatatii agricole iar ponderea fermelor individuale este dominanta. Din numarul total de exploatatii agricole,99,6 la suta sunt exploatatii agricole individuale in timp ce asociatiile si societatile comerciale detin doar 0,4 la suta. Concentrarea suprafetelor agricole ar trebui sa fie o prioritate in mediul rural, cu un impact pozitiv asupra profitabilitatii. Suprafetele medii se afla cu mult in urma standardelor europene, fiind de 2,1 hectare pentru exploatatiile agricole individuale si de 263 hectare pentru exploatatiile detinute de societati comerciale si asociatii in 2005.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 3190 ori