BCR: rata somajului de 7,1% la sfarsitul anului

Luni, 20 Decembrie 2010, ora 15:51
1456 citiri
BCR: rata somajului de 7,1% la sfarsitul anului

Economistii Bancii Comerciale Romane (BCR) estimeaza ca rata somajului va atinge 7,1% la sfarsitul acestui an, potrivit raportului "Romania - Sub semnul austeritatii", publicat luni de banca, informeaza NewsIn.

In raportul "Romania - Momentul adevarului", publicat in august de catre BCR, rata somajului estimata pentru acest an era de 9,4%.

"De multe ori realitatea intrece asteptarile pietei, iar somajul este un bun exemplu in acest sens. Rata somajului inregistrat a continuat sa scada in trimestrul al III-lea din 2010, dar acest trend pozitiv a fost umbrit de reducerea numarului de salariati. Aceasta evolutie este cu atat mai 'interesanta' cu cat numarul pensionarilor a ramas relativ constant in perioada analizata. Numarul total al somerilor a scazut la 645.000 de persoane in octombrie (7,1%) de la 681.000 de persoane la finele lunii iunie (7,5%)", se arata in raport.

De asemenea, economistii BCR sustin ca sondajele de conjunctura anticipeaza reduceri moderate ale numarului de salariati din industria prelucratoare, constructii si servicii in trimestrul al IV-lea din 2010 si, in aceste conditii, acestia nu exclud "o revenire usoara a ratei somajului la 7,1% la finele lunii decembrie".

Totodata, in raport se precizeaza ca Guvernul trebuie sa continue procesul de restructurare a sectorului public, in timp ce sectorul privat ar putea trece prin noi procese de ajustare a numarului de salariati.

"Numarul total al salariatilor a continuat sa scada in medie cu 1,3% in trimestrul al III-lea fata de trimestrul anterior, iar circa 62% din pierderile de locuri de munca au provenit din economia reala.

Cele mai mari diminuari ale numarului de salariati (calculate procentual fata de trimestrul anterior) s-au inregistrat in sectoarele "alte mijloace de transport", reparatii si intretinere masini si echipamente, activitati suport pentru industria extractiva, tutun, transport aerian, productia cinematografica, video si programe TV", se mai arata in raport.

#bcr, #rata somaj, #restructurare, #someri , #stiri BCR