BCR: rata somajului, 9,4% la finalul acestui an

Marti, 30 Martie 2010, ora 14:24
1643 citiri
BCR: rata somajului, 9,4% la finalul acestui an

Economistii Bancii Comerciale Romane (BCR) estimeaza ca rata somajului va ajunge la finalul acestui an la 9,4%, fata de 7,8% in decembrie 2009, urmand ca in 2011 sa se inregistreze o usoara revenire a pietei fortei de munca, informeaza NewsIn.

Potrivit raportului macroeconomic trimestrial "Romania - Intre optimism si pesimism", prezentat marti de economistul-sef al BCR, Lucian Anghel, rata somajului se va reduce usor in 2011, pana la 9,1% la finalul anului.

"Rata somajului inregistrat s-ar putea situa la peste 9% la finele acestui an, in timp ce evolutia castigurilor salariale va cunoaste o incetinire, pe fondul reveniri economice lente", se spune in raport.

Ultimele date publicate de ANOFM arata ca rata somajului a ajuns in februarie la 8,3%, iar numarul de someri din Romania a ajuns la un nivel maxim din martie 2003, de 762.375.

Marti, directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, a declarat la Bucuresti ca "unii romani isi vor pierde slujbele in aprilie-mai, dar autoritatile trebuie sa gaseasca un echilibru in rezolvarea acestei situatii".

In ceea ce priveste evolutia salariilor, analistii BCR estimeaza pentru 2010 o scadere a castigurilor salariale, cu 1,2% in termeni reali, urmand ca in 2011 sa se inregistreze o stagnare a puterii de cumparare.

In termeni nominali, castigul salarial mediu brut va creste usor, la 1.946 lei in acest an si la 2.014 lei in 2011, de la 1.889 lei in 2009.

"In termeni reali, veniturile salariale vor scadea sub zero, in conditiile in care companiile vor continua sa faca eforturi de reducere a costurilor in incercarea de crestere a eficientei, iar guvernul va impinge mai departe reformele in sectorul public necesare procesului de consolidare fiscala pentru termen mediu si lung", se mai arata in document.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#analisti, #bcr, #locuri, #munca, #somaj , #stiri BCR