BCR, profit in crestere cu 7,2%

Vineri, 29 Iulie 2011, ora 10:04
1542 citiri
BCR, profit in crestere cu 7,2%

BCR a inregistrat un profit net de 82 mil. lei (19,7 mil. euro) in al doilea trimestru, in crestere cu 7,8% fata de primele trei luni ale anului, conform NewsIn.

Potrivit bancii, profitul net consolidat dupa taxe si interese minoritare a continuat sa creasca trimestrial urmand declinului sever din semestrul al doilea din 2010.

In contextul dat, profitul net pentru prima jumatate a anului 2011 se ridica la 158,2 milioane lei (37,8 milioane euro), ceea ce este aproximativ o treime din rezultatul din primul semestru al anului trecut,  in special din cauza venitului operational net scazut si provizionarii inca ridicate.

Rentabilitatea capitalului se situa la 4,4% la sfarsitul lunii iunie 2011, in crestere cu 0,1 puncte procentuale fata de primele trei luni ale acestui an.

"Mediul economic intern si international ramane dificil, afectandu-i pe clientii nostri si ca urmare pe noi insine. Cererea de credite ramane redusa in contextul unei reveniri economice graduale.

Pe acest fundal, rezultatul operational al BCR a continuat sa se imbunatateasca in cel de al doilea trimestru, continuand evolutia inceputa in luna septembrie a anului trecut", a declarat presedinte executiv al BCR, Dominic Bruynseels.

Rezultatul operational s-a imbunatatit in trimestrul al doilea cu 5,5% fata de primele trei luni ale acestui an, urcand la 642,3 milioane lei (154,4 milioane euro), pe fundalul unui mediu economic inca dificil.

Pentru primul semestru, rezultatul operational atinge 1,25 miliarde lei (298,9 milioane euro), mai mic fata de prima jumatate a anului trecut cand era de 1,63 miliarde lei (391,2 milioane euro), in special datorita reducerii venitului operational.

 

Venitul operational net isi revine usor in termeni trimestriali, inregistrand o crestere de 0,8% in trimestrul al doilea fata de primul trimestru din 2011) ajungand la 1,06 miliarde lei (255,6 milioane euro) in trimestrul al doilea din 2011.

"Aceasta imbunatatire se datoreaza cresterii venitului net din tranzactionare care a echilibrat scaderea veniturilor din dobanzi si comisioane cauzata de scaderea ratelor dobanzilor si efectului puternic al acestei scaderi asupra veniturilor din dobanzi, in scadere cu 9,4% trimestrial, care este afectat de asemenea de nivelul scazut al cererii de creditare eligibile", se mentioneaza in comunicat. 

 

Venitul operational pentru primele sase luni ale acestui an se situeaza la 2,11 miliarde lei (506 milioane euro), in scadere cu 13% fata de 2,43 miliarde lei (583,4 milioane euro) in primul semestru din 2010, intr-un context marcat de o scadere continua a marjei de dobanda nete (in scadere cu aproximativ 20% in 2011 fata de aceeasi perioada din 2010), un nivel scazut al cererii de creditare eligibile si o concurenta crescanda pentru afacerile de calitate.

"Implementarea in 2011 a legii referitoare la contractele de credit pentru consumatori (fosta OUG 50) a remodelat fluxurile de afaceri si a redus veniturile din comisioane ale bancilor atat pentru imprumuturile noi cat si pentru imprumuturile vechi, in comparatie cu S1 2010", se mai spune in comunicat.  

Rezultatul net din tranzactionare s-a triplat pana la 136,8 milioane lei (32,8 milioane euro) in trimestrul al doilea, determinat in principal de operatiunile de schimb valutar, dar per total in primul semestru din 2011 rezultatul este in scadere fata de anul precedent, avand in vedere ca valoarea record din trimestrul al doilea din 2010 a revenit la niveluri normalizate.

Totodata, cheltuielile operationale s-au redus cu 5,6% trimestrial la 420,9 milioane lei (101,2 milioane euro) de la 446 milioane lei (105,9 milioane euro) in primul trimestru din 2011, coborand la cea mai scazuta valoare din ultimele patru trimestre.

"Cu toate acestea, cheltuielile operationale din primul semestru din 2011 sunt mai ridicate cu 8% fata de aceeasi perioada a anului trecut datorita faptului ca BCR a continuat investitiile in 'costuri bune' care au sprijinit dezvoltarea afacerii, in special in canalele de distributie prin internet si carduri precum si in infrastructura IT, alaturi de modernizarea retelei de sucursale - toate acestea rezultand in costuri operationale si cheltuieli de amortizare mai ridicate.

Se adauga si o crestere a costurilor determinata de majorarea TVA de la 19% in primul semestru din 2010 la 24%", se precizeaza in comunicat.

 

Cheltuiala neta cu provizioanele de risc a totalizat in trimestrul al doilea 488,5 milioane lei (117,4 milioane euro) in crestere cu doar 6,8% trimestrial, dar in descrestere cu 5,75% fata de trimestrul al doilea din 2010, demonstrand o incetinire in formarea imprumuturilor neperformante.

Astfel, costurile de risc in primul semestru din 2011 au scazut cu aproape 3% fata de acelasi interval al anului trecut, "o dezvoltare conform asteptarilor, avand in vedere si conditiile de piata ostile cu care se confrunta clientii persoane fizice si companiile". 

Potrivit bancii, segmentul companiilor detine contributia principala la volumele noi de imprumuturi neperformante in primele sase luni din 2011, tinand cont de faptul ca intreprinderile mici si mijlocii au ramas sub presiune datorita constrangerilor de lichiditate. "O revenire graduala este asteptata pe fondul revenirii cresterii economice", se mai spune in comunicat.

Srsa foto Financiarul.com

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#bcr, #rezultate bcr, #profit bcr, #venit bcr, #rezultate banci, #banca , #stiri BCR