BCR: Productia de cereale, cu exceptia porumbului, ar putea scadea cu 25-30% in 2009

Luni, 21 Septembrie 2009, ora 14:29
2463 citiri
BCR: Productia de cereale, cu exceptia porumbului, ar putea scadea cu 25-30% in 2009

Productia de cereale, cu exceptia porumbului, ar putea scadea in 2009 cu 25-30% comparativ cu anul precedent, in principal din cauza diminuarii cu 32% a recoltei de grau, cu o pondere de peste 60% in totalul productiei de cereale recoltate, estimeaza economistul-sef al BCR, Lucian Anghel, citat de NewsIn.

Pe de alta parte, el a subliniat ca in acest an apare si un efect de baza, in conditiile in care 2008 a fost un an agricol foarte bun. Fata de 2007, productia de cereale a Romaniei creste anul acesta cu circa 50%. "Estimarile oficiale situeaza prductia de grau in jurul valorii de 5,3 milioane tone in 2009, in timp ce consumul intern este de circa 3 milioane de tone anual.

In aceste conditii, nu ar trebui sa se manifeste presiuni asupra cresterii pretului la paine, insa acest lucru depinde intr-o masura destul de mare de calitatea graului care va putea fi evaluata abia la finele lui septembrie", mai arata raportul privind agricultura in 2009, prezentat luni de BCR.

Agricltura in Romania nu a cunoscut modificari structurale importante comparativ cu raportul anteruior prezentat, situatia acesteia ramanand relativ constanta, fiind puternic influentata de schimbarile meteorologice. Pe langa secete si inundatii, un alt element negativ important este reducerea suprafetei terenurilor cultivate, in conditiile in care productia la hectar nu creste in mod sustenabil.

Desi productivitatea muncii in agricultura in termeni reali nu s-a imbunatatit in ultimii ani, analistii de la BCR subliniaza ca suprafata cultivata a scazut cu aproximativ 10% in perioada 2003-2008, in principal ca urmare a cresterii fenomenului de urbanizare, dar si a capacitatii limitate de exploatare.

Raportul BCR mai precizeaza ca au existat cazuri in care in investitori straini au venit in Romania doar pentru a cumpara teren arabil, la un pret de 3 pana la 7 ori mai mic decat in statele occidentale, pentru ca apoi sa il revanda la preturi mai mari.

Lucian Anghel a mai explicat ca, in acest an, agricultura va avea o contributie usor negativa la formarea produsului intern brut, care este estimat sa scada, potrivit prgonozelor oficiale, cu 8-8,5%. In perspectiva, agricultura poate sprijini cresterea economica doar daca poate acoperi in totalitate consumul intern, in timp ce evolutia preturilor ar beneficia de un grad de predictibilitate mai ridicat.

"In conditii de recesiune, consumul se orienteaza catre zona produselor alimentare, in special catre cele de baza, in ultimele luni vanzarile de alimente scazand mai lent decat cele de produse nealimentare.

In conditiile in care somajul este in crestere, cu un varf care ar putea fi atins in 2010, iar veniturile sunt in scadere, continuarea deteriorarii vanzarilor cu amanuntul, inclusiv a vanzarilor de alimente, nu trebuie exclusa", se mai arata in raportul de cercetare al BCR. In acelasi timp, Lucian Anghel a subliniat ca o posibila depreciere a cursului de schimb in unele perioade ar putea crea presiuni suplimentare asupra preturilor, inclusiv asupra volumului de vanzari.

"Leul s-a depreciat de la inceputul anului, insa preturile au scazut din cauza reducerii vanzarilor. Cererea, chiar daca relativ inelastica, a fost usor moderata. Chiar daca importam in continuare bunuri agricole, ma astept ca preturile la alimente sa sustina tendinta dezinflationista. In plus, vad un curs de schimb relativ stabil, cel putin pana la finalul anului", a mai spus economistul-sef al BCR. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#BCR, # productie, # cereale, # urbanizare, # investitori , #stiri BCR