BCR ocupa locul sapte pe piata mondiala a factoringului

Miercuri, 14 Iulie 2004, ora 04:37
1413 citiri

BCR se afla pe locul 7 intre companiile din elita mondiala a factoringului de export, membre ale prestigioasei asociatii de profil A- Factors Chain International (FCI), in urcare cu 17 locuri fata de pozitia ocupata in 2003.Clasamentul a fost intocmit pe baza voturilor exprimate de companiile, denumite factori de import, care participa la derularea operatiunilor de factoring pentru exportatori. In urma voturilor, BCR a obtinut un scor final de 81,45% si calificativul A"Foarte BineA" ocupand pozitia a 7 din totalul de 137 de factori de export din organizatia FCI.

Criteriile care au stat la baza intocmirii acestui clasament au fost: calitatea serviciilor; realizarile (valoarea operatiunilor derulate) si comunicarea.

Pe primul loc in clasamentele FCI se situeaza Chailease Credit Services (Taiwan) cu 88,84% urmata de Mizuho Factors (Japonia) cu 86,67% si Koc Faktoring (Turcia) cu 86,67%.

BCR isi consolideaza pozitia de lider al pietei de factoring din Romania, inregistrand, in prima jumatate a anului 2004, un volum al operatiunilor de factoring de aproape 50 milioane de echivalent dolari, in crestere cu 38% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

La 31 decembrie 2003, BCR detinea aproximativ o treime din piata factoringului din Romania.

BCR ofera companiilor un pachet de servicii integrate care include finantarea, administrarea si gestiunea creantelor. De asemenea, banca vine in intampinarea clientilor sai putand prelua riscul de neancasare datorat insolvabilitatii debitorilor.

A"Apreciem ca se va mentine ritmul de crestere a valorii si volumului factoringului datorita solicitarilor, din ce in ce mai numeroase, pentru acest tip de operatiuni. Cu sprijinul profesionist al BCR, agentii economici isi pot dezvolta si fluidiza afacerile lor atat pe teritoriul national, cat si la exportA", a declarat, dl. Jean Andronie, vicepresedinte executiv al BCR.

Prin volumele realizate din operatiunile de factoring de export in colaborare cu membrii FCI (circa 29 milioane EUR pe primele 6 luni din acest an), BCR se situeaza pe un loc fruntas din totalul celor 180 de membri din 54 de tari, inaintea unor companii de profil renumite precum HSBC Invoice Finance (UK), Fortis Commercial Finance (Belgia), Banco Sabadell (Spania), GE Factofrance (Franta),

Unicredit Factoring (Italia), HSBC Business Credit (USA), Sun Trust Bank (USA). Factors Chain International (FCI) este cea mai mare retea de companii de factoring din lume, BCR afiliindu-se la aceasta organizatie la sfirsitul anului 1999.

Factoring-ul reprezinta o forma de finantare pe termen scurt obtinuta prin vanzarea creantelor.

Factoring-ul are la baza un contract incheiat intre o firma furnizor de marfuri sau prestator de servicii si o societate bancara sau o institutie financiara specializata care ii plateste furnizorului, in avans, o mare parte din suma pe care aceasta o are de primit de la beneficiarii marfurilor sau serviciilor furnizate.

Astfel, agentul economic isi asigura finantarea, urmarirea creantelor si protectia impotriva riscurilor de neplata, cedind bancii, cu titlu de vanzare sau de gaj, creantele nascute din vanzarea de bunuri sau prestarea de servicii pentru terti.

Sursa: Revista Presei