BCR isi primeste potentialii cumparatori in ''camera secretelor''

Vineri, 29 Iulie 2005, ora 01:25
925 citiri

O echipa de 40 de experti ai Deutsche Bank va evalua in urmatoarele zile situatia financiara a BCR * Pe 19 septembrie se vor deschide scrisorile de intentieJucatorii" antrenati in cursa pentru privatizarea BCR fac primele demersuri, dupa includerea pe lista restransa, pentru a-si contura intentiile vizavi de achizitionarea celei mai mari banci din Romania.

"Decizia de a veni in Romania se bazeaza pe cel putin doua lucruri - evolutia economiei romanesti in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana, precum si dimensiunea pietei. Am decis sa fim acolo unde exista potential de crestere, iar Romania reprezinta acum o oportunitate de afaceri", declarau ieri pentru Adevarul surse ale biroului de presa din cadrul Deutsche Bank, aflate la Bucuresti. Desi nu au intrat inca in "camera de date", o adevarata "camera a secretelor" care sa permita consultarea situatiei financiare a bancii, lucru care se va intampla in urmatoarele zile, reprezentantii Deutsche Bank au subliniat ca BCR "da impresia de banca puternica si stabila".

Nemtii se bazeaza pe managementul local

Intrebati ce strategie au in vedere pentru BCR in cazul in care vor fi castigatori, reprezentantii bancii germane au evitat sa dea un raspuns, motivand ca "e prea devreme pentru a face declaratii de aceasta natura". Ceea ce se cunoaste insa e ca toate cele 1300 de sucursale ale Deutsche Bank care opereaza pe sapte piete din regiune desfasoara operatiuni de retail. In plus, ca o trasatura comuna, "in toate tarile unde am intrat ne-am bazat pe management local", a precizat aceeasi sursa.

E de presupus, asadar, ca acesta ar putea fi focusul si in Romania. Problema e in cat timp pot fi atinse obiectivele strategice ale Deutsche Bank. Experienta poloneza in domeniu (preluarea in 1990 a bancii locale BWR) a aratat ca doar "in ultima perioada afacerea a fost imbunatatita; aici trebuie sa crestem mai mult. In ultimii 4 ani am transformat banca si am crescut constant, in conditiile in care am investit sistematic in aceasta tara", ne-a precizat aceeasi sursa. Din cei zece investitori aflati pe lista restransa pentru privatizarea BCR, Deutsche Bank se plaseaza pe pozitia a treia, din punct de vedere al valorii de piata (34,8 miliarde euro), dupa BNP Paribas (49,9 miliarde euro) si ABN Amro (36,3 miliarde euro).

Surse din BCR precizeaza ca o parte din cei zece investitori inclusi pe lista restransa au intrat in camera de date a bancii, iar altii vor urma, dupa ce in prealabil au semnat un contract de confidentialitate si au platit taxa de 10.000 de euro. Dupa procesul de evaluare a BCR, ofertele angajante ale investitorilor vor fi depuse pana in 19 septembrie, iar a doua zi acestea vor fi deschise.

Autor: Coralia POPESCU

Adevarul