BCR: Investitiile straine directe vor creste in 2008 cu 10%

Luni, 05 Mai 2008, ora 12:41
1501 citiri
BCR: Investitiile straine directe vor creste in 2008 cu 10%

Banca Comerciala Romana a revizuit in crestere estimarea pentru investitiile straine directe in Romania in 2008, pe care le vede la 7,8 miliarde euro la sfarsitul anului, cu aproximativ 10% peste nivelul de la sfarsitul anului trecut, se arata in raportul macroeconomic al bancii."Avand in vedere valoarea ridicata inregistrata de investitiile straine directe in primele doua luni din 2008 (1,2 miliarde euro) si perspectivele bune pentru restul anului, am revizuit in crestere estimarea pentru finalul anului la 7,8 miliarde euro. Estimarea se bazeaza si pe veniturile care se pot incasa in anul 2008 in urma privatizarii unui numar de aproximativ 60 de societati comerciale de stat", se mai precizeaza in raportul de cercetare al BCR.


Pe langa alte avantaje competitive, cum ar fi apartenenta la Uniunea Europeana a Romaniei, analistii de la BCR mai invoca drept argument pentru avansul ISD si "raportul atractiv dintre costul unitar al fortei de munca si productivitatea muncii, care plaseaza Romania in topul preferintei investitorilor straini".


"Chiar si in conditiile unui ritm inalt de crestere a salariilor, Romania va pastra in urmatorii ani un avantaj fata de alte state din Europa Centrala si de Est, din punctul de vedere al raportului dintre costul unitar al fortei de munca si productivitatea muncii", mai spun economistii de la BCR.


Ei avertizeaza, insa, in privinta cererilor salariale din sectorul privat, care pot conduce la presiuni inflationiste.


"Un element foarte important in prezent este mentinerea acestor cereri in sfera sectorului privat, fara o propagare catre sectorul public. Un avantaj este acela ca sectorul privat detine mecanismele necesare pentru corectarea dezechilibrelor induse de cresterea costurilor salariale", se precizeaza in raportul bancii.


Analistii de la BCR nu exclud o revizuire pozitiva si a deficitul de cont curent pe acest an, in sensul reducerii acestuia ca pondere in produsul intern brut, in cazul in care datele favorabile din primele doua luni ale anului in ceea ce priveste soldul balantei comerciale se mentin si in perioada urmatoare.


Deocamdata, BCR prognozeaza un deficit de cont curent de 15% din PIB in acest an si in 2009, in crestere fata de nivelul revizuit de 13,9% din PIB in 2007.


"Balanta comerciala a avut o performanta considerabil imbunatatita in ultimele luni, iar februarie a fost a treia luna la rand in care ritmul de

majorare a exporturilor l-a depasit pe cel al importurilor. Un efect de baza puternic si deprecierea leului au contribuit la declinul importurilor, in timp ce accelerarea exporturilor poate fi pusa pe seama cresterii ofertei din industria prelucratoare, dupa investitii straine directe ridicate in ultimii ani", se arata in raportul BCR.


Analistii avertizreaza insa ca, in ceea ce priveste deficitul de cont curent, se pot identifica unele riscuri in 2008, care constau in "adancirea deficitului balantei veniturilor ca urmare a iesirilor de dividende si a platilor de dobanzi si o posibila incetinire a transferurilor curente nete, ca urmare a sumelor repatriate din Romania de catre muncitorii straini, dar si a unei posibile incetiniri economice a Italiei si a Spaniei, tari din care provin cele mai mari sume trimise in tara de angajatii romani".

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...