BCR Fond de Pensii: Inghetarea contributiilor la 2% ar putea scoate de pe piata jucatori

Joi, 26 Februarie 2009, ora 14:27
1770 citiri
BCR Fond de Pensii: Inghetarea contributiilor la 2% ar putea scoate de pe piata jucatori

Inghetarea contributiilor pe piata pensiilor obligatorii la 2% din castigul brut poate scoate din piata si administratori mai mari, cu 100.000 - 200.000 de participanti, in conditiile in care actionarii lor decid ca nu mai este o afacere buna, a declarat joi directorul general al BCR Fond de Pensii.

Bugetul pe 2009 prevede blocarea nivelului contributiei virate catre fondurile de pensii private obligatorii la 2% din salariul brut in acest an.

"Plafonarea contributiei poate sa-i faca pe multi actionari sa spuna ca poate este momentul sa iasa din aceasta afacere, pentru ca in Romania nu te poti baza pe nimic", a mentionat directorul general al BCR Fond de Pensii, Simona Ditescu.

Ea a explicat ca actionarii acestor administratori au investit bani in ideea ca, intr-o anumita perioada de timp, obtin niste venituri. "Investitorii straini pot considera ca investitia in Romania nu mai este atat de profitabila cum au crezut initial", a explicat ea.

Seful BCR Fond de Pensii a mai spus ca se asteapta ca in acest an sa mai iasa fonduri de pensii obligatorii din piata, in special cele cu mai putin de 50.000 de participanti.

Potrivit legii, un fond de pensii trebuie sa aiba minimum 50.000 de participanti dupa primii trei ani de la data constituirii ca sa ramana pe piata.

Ditescu a completat ca administratorii cu peste 100.000 de participanti isi pot sustine activitatea, in conditiile in care isi sporesc constant numarul de contribuabili.

Legea mai prevede ca, incepand cu 1 ianuarie a fiecarui an, dupa implementarea sistemului de pensii private obligatorii, cota de contributie la sistemul pensiilor obligatorii creste anual cu 0,5%, pana ajunge la 6% din venitul brut al salariatilor, intr-un interval de opt ani.

Arbitrul pensiilor private a autorizat la jumatatea lunii februarie, intr-o prima faza, preluarea prin fuziune a fondului de pensii obligatorii (pilonul II) gestionat de Bancpost de catre Eureko (fosta Interamerican).

Alte doua fuziuni au fost anuntate pe piata pensiilor obligatorii, intre fondurile administrate de BCR si Omniasig, respectiv intre cele gestionate de Eureko si KD. 

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Toate drepturile bănești au fost distribuite către pensionari până la jumătatea lunii aprilie, transmite Compania Națională "Poșta Română" joi, 18 aprilie. Conform operatorului...
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
#bcr, #contributii, #ii, #pensii, #pilon, #plafonare , #stiri BCR