Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BCR: Economia Romaniei va creste cu 1% in 2009

BCR: Economia Romaniei va creste cu 1% in 2009

Efectele crizei internationale asupra Romaniei se vor accentua in 2009, ritmul de crestere a economiei urmand sa se tempereze foarte mult fata de cel din 2008, in jurul nivelului de 1%, corelata cu o scadere economica usor peste 1% in zona euro, a declarat, astazi, economistul-sef al BCR.

"Dupa un ritm de crestere economica de 8,6% in primele 9 luni ale anului precedent, probabilitatea ca anul 2009 sa se incheie cu o majorare in termeni reali a produsului intern brut sub 8% este tot mai ridicata", a declarat economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, cu ocazia prezentarii Raportului de tara pentru Romania realizat de BCR Cercetare.

In aceste conditii, scenariul recent revizuit al BCR indica o "incetinire a economiei romanesti in jurul nivelului de 1% in 2009 corelata cu o scadere economica usor peste 1% in zona euro".

Diferentialul de crestere economica dintre Romania si zona euro ar putea fi, astfel, de 2,5 - 3 puncte procentuale in acest an, intr-un scenariu in care impactul agriculturii este exclus. Comertul, serviciile si constructiile ar putea fi principalii factori care sa genereze crestere economica in 2009, a mai spus Anghel.

"Este vital ca lucrarile de infrastructura, care detin circa 35% din sectorul constructiilor sa fie sprijinite in continuare de guvern prin intermediul unui plan detaliat cu responsabilitati clar asumate, cifre si termene limita in cadrul unei programari bugetare multianuale. Acest lucru este cu atat mai necesar in acest an cu cat asteptarile legate de continuarea cresterii economice se indreapta in mod special spre aceasta zona", a adaugat economistul-sef al BCR.

In ciuda problemelor, Romania ramane atractiva pentru investitori in 2009


Probabilitatea imbunatatirii situatiei pe termen scurt este extrem de redusa, dar, cu toate acestea, Romania ramane o alternativa demna de luat in seama pentru investitorii straini si, cel mai important, o tara care se poate baza in buna masura in procesul de dezvoltare pe resurse naturale importante, rata de dependenta energetica a Romaniei fiind de circa 29%, comparativ cu media UE27, unde este de 54%, se mai arata in raportul BCR.

"Un nou cadru legal in materie de investitii a fost adoptat in 2008, avand ca scop o mai buna distributie teritoriala a investitiilor, inclusiv a celor straine, reducerea disparitatilor si crearea unui mediu mai uniform de crestere economica sustenabila", a mai spus Anghel.

Marjele de profit ale companiilor au crescut in mod constant in Romania
in paralel cu majorarea importanta a repatrierilor de dividende. "Aceasta arata potentialul semnificativ al pietei locale, iar investitorii strategici par sa-l cunoasca si ei din moment ce au continuat sa injecteze fonduri chiar si intr-un an destul de dificil cum a fost 2008", a mai spus economistul-sef al BCR.

Investitile straine directe s-ar putea cifra la 9 miliarde euro in 2008, cu 26% mai mult decat in 2007, acoperind astfel aproximativ jumatate din deficitul de cont curent. Anghel a explicat ca "cea mai mare parte a acestor influxuri (peste 80%) au avut ca destinatie economia reala, in timp ce restul s-au orientat catre sistemul financiar".

Chiar si in momentele dificile din punct de vedere economic si de afaceri, exista sanse ca unii investitori sa doreasca sa se repozitioneze pe plan local din dorinta de consolidare a cotelor de piata, pregatindu-se astfel pentru momentul in care profiturile vor urca din nou, in timp ce relocarile de capital ar putea fi determinate inainte de toate de necesitatea reducerii costurilor operationale in conditiile recesiunii pietelor de origine, se mai arata in raportul BCR.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1901 ori
Citeste mai multe despreanalisti bcr economie procente romania