Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BCR: economia Romaniei va creste cu 1,2% anul viitor

BCR: economia Romaniei va creste cu 1,2% anul viitor

Economia va creste cu 1,2% anul viitor si cu 2,3% in 2012, insa iesirea din recesiune va fi anevoioasa si presarata cu masuri nepopulare pe care guvernul va trebui sa le adopte pentru atingerea tintei de deficit bugetar de 4,4% din PIB in 2011, apreciaza economistul-sef al BCR, Lucian Anghel, citat de Mediafax.

Anterior, in raportul din august, BCR revizuise estimarea privind cresterea economica din 2010 de la 1,9% la -3%.

Totodata, in raportul din martie, BCR revizuise in urcare estimarea privind cresterea economica din 2010, de la 0,6% la 1,9%, mizand pe o evolutie buna in industrie si agricultura.

De asemenea, analistii BCR pastreaza estimarea de crestere economica de 1,2% in 2011 si de 2,3% in 2012.

"Dupa doi ani de scadere, in care economia s-a contractat in termeni reali cu circa 9%, Romania ar putea sa inregistreze o revenire timida anul viitor.


Iesirea din recesiune va fi anevoioasa si inca presarata cu masuri nepopulare pe care guvernul va trebui sa le implementeze in vederea atingerii tintei ambitioase de deficit bugetar de 4,4% (standarde locale) agreate cu FMI si Uniunea Europeana.


Guvernul s-a reangajat destul de recent (iulie) sa implementeze un program de austeritate mai dur care sa asigure continuarea procesului de consolidare fiscala care incepuse sa bata pasul pe loc", se arata in raport.

Totodata, analistii BCR sustin ca reducerea salariilor in sectorul public si a unor categorii de ajutoare sociale cu 25%, respectiv 15%, pe fondul unui sentiment in consum extrem de negativ, a avut drept rezultat amplificarea ritmului de scadere a consumului gospodariilor in trimestrul III 2010.


BCR estimeaza ca performanta industriei va ramane in 2011 strans corelata cu trendul zonei euro, in conditiile in care cea mai mare parte a exporturilor se indreapta spre aceste tari, iar acest sector ar putea inregistra un avans de 3-4% in 2011.


Pe de alta parte, BCR anticipeaza ca sectorul constructiilor nu da semne clare de revenire si, cel mai probabil, intrarea in teritoriul pozitiv la nivel anual va mai dura.


Anghel a aratat ca atragerea de noi investitii straine directe, in conditiile in care mediul intern va fi unul stabil, cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene si indeplinirea reformelor structurale cuprinse in actualul acord cu FMI si UE si probabil si in viitorul acord sunt elemente cheie pentru reluarea cresterii economice sustenabile.


"Eforturile de consolidare fiscala au inceput sa dea roade, iar deficitul bugetar se afla in prezent sub control. Romania trebuie sa gaseasca punctul de echilibru intre nevoia stringenta de restructurare a sectorului public, ce presupune reducerea anumitor categorii de cheltuieli, si disponibilizarea unor resurse pentru investitii atat de necesare generatiilor viitoare", considera economistul-sef al BCR.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1434 ori
Citeste mai multe desprebcr economie romania