BCR: Economia Romaniei s-a stabilizat

Marti, 25 August 2009, ora 09:06
1597 citiri
BCR: Economia Romaniei s-a stabilizat

Starea economiei romanesti s-a stabilizat si "din acest moment, singura directie este in sus", urmand ca datele din ultima parte a acestui an si de la inceputul lui 2010 sa confirme o evolutie macroeconomica pozitiva, considera presedintele executiv al BCR, Dominic Bruynseels, transmite NewsIn.



"Romania a aplicat, la randul sau, multe dintre masurile de stimulare a economiei folosite in alte state europene. In colaborare cu FMI, statul roman s-a angajat intr-un acord de finantare de 20 miliarde euro, sustinut si de Comisia Europeana. Trebuie sa asteptam ca acest medicament sa isi faca efectul si cred ca datele vor fi semnificativ mai bune in ultimul trimestru din acest an", a afirmat Bruynseels, la CNBC.

Presedintele executiv al BCR a mai apreciat ca masurile anticriza din Romania, dintre care a amintit programul "Prima Casa", vor incepe sa readuca incredere in piata.

"Iar increderea este un factor esential", a spus el.

In acelasi timp, intrebat daca se asteapta ca preturile pe piata imobiliara din Romania sa mai scada, dupa corectia din prima parte a acestui an, Bruynseels a afirmat ca programul "Prima Casa" este un factor stabilizator pentru acest sector.

"Pentru locuintele mai ieftine va avea loc o stabilizare, iar preturile vor deveni mai abordabile", apreciaza seful BCR.

In acelasi timp, el a subliniat ca ajustarea economica, de la o crestere de 7% in 2008, la o contractie a PIB estimata la 8% pentru anul acesta, a presupus un efort "imens", fiind nevoie de timp pentru redresare.

Referitor la perspectivele pentru nivelul creditelor neperformante, Bruynseels se asteapta la o imbunatatire pe segmentul imprumuturilor acordate populatiei, in conditiile in care acordul de finantare externa, incheiat de Romania cu FMI si UE, a dus la stabilizarea cursului de schimb.

"Cred ca perspectivele sunt pozitive pentru persoanele fizice, pentru ca programul cu FMI a dus la stabilizarea cursului de schimb, ceea ce a ajutat mult clientii, in special in cazul creditelor in euro garantate ipotecar. Incepem sa vedem o revenire la normalitate pe acest segment", a mai declarat Dominic Bruynseels, pentru Bloomberg.

Pe de alta parte, el estimeaza ca, pe segmentul creditelor pentru companii, nivelul neperformantelor va continua sa creasca.

"Pe corporate, cred ca nivelul creditelor neperformante va continua sa creasca si in prima parte din 2010, deoarece bilanturile companiilor au fost afectate de problemele din ultimul an, iar ratingurile acestor entitati s-au deteriorat, ceea ce va determina o crestere a provizioanelor", a precizat seful BCR, la CNBC.


Vezi curs valutar BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute



Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
#bcr, #economie, #romania , #stiri BCR