BCR: Creditele neperformante mai cresc pana la finalul lui 2010

Miercuri, 24 Martie 2010, ora 17:51
2127 citiri
BCR: Creditele neperformante mai cresc pana la finalul lui 2010

Creditele neperformante vor mai creste la nivelul pietei bancare romanesti pana spre finalul acestui an, urmand ca apoi sa inceapa sa scada, cel mai mare risc venind dinspre segmentul de retail, in conditiile in care somajul continua sa urce, estimeaza presedintele BCR, citat de NewsIn.

"Principalul risc pentru piata bancara este in 2010 pe partea creditelor de retail, pentru ca ne asteptam ca somajul sa creasca in continuare.

De asemenea, creditarea de retail va resimti si efectul nivelului scazut al salariilor", a afirmat miercuri presedintele executiv al Bancii Comerciale Romane (BCR), Dominic Bruynseels.

El a subliniat insa ca, in cazul BCR, rata creditelor neperformante a crescut de la inceputul anului intr-un ritm sub media pietei.

La finalul anului trecut, creditele neperformante (NPL) au ajuns la 13,1% din totalul portofoliului bancii, sub media pietei, de 15,3%.

Un alt segment al pietei care ramane sub presiune este cel al intreprinderilor mici si mijlocii (IMM), care sunt afectate si de intarzierile statului la rambursarea TVA.

"O mare sursa de ingrijorare este cresterea ratei creditelor neperformante la IMM-uri. Acest segment este acum sub cea mai mare presiune", a explicat Bruynseels.

El se asteapta ca, pe masura ce Romania iese din recesiune, creditarea sa isi revina.

"Noi am continuat sa dam credite, in special pe segmentul corporate, pe care ne-am majorat cota de piata de la inceputul anului", a afirmat presedintele executiv al BCR.

Pentru acest an, BCR mizeaza de altfel pe segmentul corporate, pe finantarea autoritatilor locale si pe proiectele guvernamentale, estimand ca isi va majora activele cu circa 10%.

Banca va continua, de asemenea, sa finanteze statul roman, Bruynseels subliniind ca BCR a cumparat inclusiv eurobonduri la ultima emisiune a Ministerului Finantelor pe pietele externe, de luna aceasta.

Pe partea de depozite, odata cu scaderea dobanzilor la pasive, banca a remarcat o tendinta de migrare a clientilor sai spre produse de tip asset management, ce permit randamente mai mari.

In ceea ce priveste expunerea Erste, banca-mama a BCR, pe Romania, aceasta este in jur de 7 miliarde euro si a crescut usor fata de nivelul reper agreat cu FMI, din 31 martie 2009, potrivit presedintelui executiv al BCR, care se asteapta ca nivelul expunerii sa se majoreze in continuare si in 2010.

Noua mari banci prezente pe piata romaneasca, intre care si Erste, s-au angajat anul trecut in fata Fondului Monetar International (FMI), Comisiei Europene si Bancii Nationale a Romaniei (BNR) sa isi mentina expunerea pe Romania la nivelul din martie 2009. 

#bcr, # credite, # neperformante , #stiri BCR