BCR ar putea sa nu acorde dividende din profitul pe 2009

Joi, 28 Ianuarie 2010, ora 12:00
1688 citiri
BCR ar putea sa nu acorde dividende din profitul pe 2009

Actionarii BCR urmeaza sa discute in urmatoarea adunare generala modul in care va fi repartizat profitul pe 2009, existand discutiii ca acesta sa fie capitalizat si sa nu fie acordate dividende, au declarat pentru NewsIn surse din actionariatul bancii, informeaza NewsIn.

Actionarii celei mai mari banci din Romania dupa active au aprobat miercuri bugetul de venituri si cheltuieli si remuneratiile membrilor consiliului de supraveghere, dar in privinta rezultatului de anul trecut "nu au fost incheiate calculele".

"O decizie in legatura cu repartizarea profitului se va lua cel mai probabil intr-o AGA din aprilie. Nu s-a discutat deocamdata nici de provizioane, de aceea nu putem vorbi de profitul care va fi raportat. Inca se mai fac socoteli, daca se mai fac provizioane sau nu, daca anumite categoriii de credite se schimba sau nu, de aceea nu avem date sigure in privinta rezultatului", a explicat o sursa din actionariatul BCR.

Totusi, potrivit altor surse din actionariat, exista posibilitatea nerepartizarii de dividende, profitul urmand astfel sa fie capitalizat, pentru a se evita o majorare de capital cu aport in numerar.

"Daca se vor plati dividende atunci are loc o majorare de capital cu fonduri din afara, daca nu se vor plati dividende este posibil sa fie o majorare a capitalului cu profitul", a spus sursa citata.

Cei mai importanti actionari ai bancii, cele cinci SIF-uri, au discutat si in decembrie cu austriecii de la Erste despre o eventuala majorare de capital si despre politica de dividende, dar nici atunci nu a fost luata o decizie.

Potrivit contractului de privatizare, austriecii s-au angajat sa listeze BCR la Bursa in cel mult doi ani si sa distribuie 40% din profitul net sub forma de dividende.

In privinta listarii, SIF-urile, care controleaza impreuna circa 30% din capitalul BCR, s-au pus de acord cu actionarul majoritar sa amane pentru inca doi ani intrarea la cota Bursei a bancii, din cauza conditiilor nefavorabile de pe piata de capital.

Recent, grupul austriac Erste a transferat pachetul de 69,3% din actiunile pe care le detine la BCR catre o firma cu statut de SRL in Austria, EBG Ceps Holding GmbH.

La randul ei, aceasta firma este controlata de un alt SRL, EGB Ceps Beteilungen GmbH.

Astfel, Erste a interpus in relatia cu BCR doua SRL-uri, externalizandu-si astfel expunerea directa pe cea mai mare banca din Romania.

Profitul net dupa impozitare si plata intereselor minoritare al grupului BCR a fost de 699,5 milioane lei (166,1 milioane euro), in primele noua luni din 2009, in scadere cu 43,9% fata de intervalul similar din 2008, in conditiile cresterii costurilor de risc de circa 4 ori, la 1,5 miliarde lei.

Astfel, evolutia creditelor neperformante a determinat o crestere a costurilor legate de risc pana la valoarea de 1,486 miliarde lei, aproape de patru ori nivelul din primele trei trimestre ale anului 2008, de 386,3 milioane lei.

Totodata, in bilant, provizioanele pentru credite au crescut cu 37,6% fata de valoarea de la sfarsitul anului 2008, pana la 2,96 miliarde lei, "reflectand pierderi efective asteptate".

La 31 decembrie 2008, provizioanele pentru credite ale BCR se plasau la 2,15 miliarde lei.

 

#capital, # profit, # majorare, # sif, # dividende, # bcr , #stiri BCR