BCR aloca 3 mil euro pentru finantarea intreprinderilor sociale din Romania

Vineri, 29 Octombrie 2010, ora 13:11
1139 citiri
BCR aloca 3 mil euro pentru finantarea intreprinderilor sociale din Romania

Banca Comerciala Romana va aloca 3 milioane euro pentru finantarea intreprinderilor sociale din Romania, acele firme care reinvestesc constant in obiective sociale, sunt profitabile, dar nu distribuie dividende.

Aceasta suma reprezinta o parte din linia de finantare de 10 milioane de euro pe care Grupul Erste a anuntat ca o va aloca pentru sprijinirea initiativelor de intreprinderi sociale din Europa Centrala si de Est (ECE).

"In tarile Europei Centrale si de Est exista inca tendinta de a avea incredere doar in stat atunci cand o societate se confrunta cu probleme sociale. Prin crearea intreprinderilor sociale, o punte poate fi construita intre economia privata si societatea civila. Am o mare incredere in potentialul acestei regiuni si de aceea am decis sa incurajam astfel de initiative, alocand un buget special de 10 milioane de euro pentru finantarea intreprinderilor sociale din aceste tari", a declarat presedintele Consiliului de Administratie al Fundatiei Erste, Andreas Treichl.

In Romania, BCR va oferi imprumuturi, cursuri de formare si sprijin intreprinderilor care abordeaza probleme sociale viabile din punct de vedere comercial.

Potrivit reprezentantilor bancii, imprumutul oferit nu va avea dobanda, pentru ca este dat pentru afaceri sociale.

Unul dintre aceste principiile de baza al Conceptului de Antreprenoriat Social este acela ca investitorii isi recupereaza doar suma investita si nu se acorda dividende.

De asemenea, cand suma investita este restituita, profitul companiei se reinvesteste in vederea extinderii si dezvoltarii.

Totodata, obiectivul afacerii va fi acela de a combate saracia sau de a gasi solutii la una sau mai multe probleme (cum ar fi cele legate de educatie, sanatate, accesul la tehnologie si mediul inconjurator) care ameninta oamenii si societatea, si nu acela de a maximiza profiturile.

Conceptul de Antreprenoriat Social a fost dezvoltat de Laureatul Premiului Nobel pentru Pace, profesorul Muhammad Yunus (fondatorul Bancii Grameen), care a rezumat propria viziune in sapte principii de baza.

Muhammad Yunus este prezent Bucuresti cu ocazia Social Business Tour 2010.

"Social Business Tour va incuraja crearea de noi intreprinderi sociale. Acesta nu reprezinta doar un pas important spre echitate sociala si dezvoltare durabila in Europa, ci si o contributie semnificativa la eforturile noastre de a eradica saracia la nivel global pana in 2030", a spus Yunus.

Procesul de aplicare si managementul intregului proiect va fi supervizat de good.bee, platforma de servicii bancare sociale a Fundatiei Erste si a Grupului Erste.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#antreprenoriat, #bcr, #finantari, #intreprinderi, #social, #sociale , #stiri BCR