BCR: Agricultura ar putea contribui la cresterea PIB

Luni, 18 Iulie 2011, ora 15:11
1326 citiri
BCR: Agricultura ar putea contribui la cresterea PIB

Agricultura ar putea contribui cu 0,3% la avansul PIB din acest an, estimat la 2%, sustine Lucian Anghel, economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR). Acesta considera ca agricultura a sustinut intr-o masura redusa cresterea economica a Romaniei in ultimii 10 ani, comparativ cu ponderea acestui domeniu in PIB, anunta Mediafax.

"Este posibil sa avem o surpriza si contributia agriculturii sa fie mult mai mare de 0,3%", a declarat luni Lucian Anghel, economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), la prezentarea raportului "Potentialul urias al Romaniei asteapta inca sa fie deblocat".

Anghel a afirmat ca desi s-a aflat pe un trend descendent in ultimii 20 ani agricultura romaneasca detine inca o pondere importanta in PIB comparativ cu alte state din Europa Centrala si de Est sau din zona euro, respectiv de circa 7%, comparativ cu 4% in Polonia si Ungaria sau 2% in Franta.

"Potentialul este insa mare, Romania situandu-se pe locul al 5-lea in EU 27 din punct de vedere al suprafetei arabile; in anul 2010, Romania s-a clasat in top 10 producatori de porumb la nivel mondial, cu o productie de peste 9 milioane tone intr-un an cu conditii meteo favorabile", a spus el.

Romania si-ar putea dubla productia agricola si ar tripla exporturile daca ar ajunge la productivitatea medie agricola din Uniunea Europeana, avand posibilitatea de a asigura necesarul de consum pentru o populatie de patru ori mai mare decat in prezent, potrivit sursei citate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bcr, #agricultura, #lucian anghel bcr agricultura , #stiri BCR