Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Banci straine importante vor sa intre pe piata romaneasca dupa 1 ianuarie 2007

Banci straine importante vor sa intre pe piata romaneasca dupa 1 ianuarie 2007
Banci straine importante au ca obiectiv intrarea pe piata romaneasca dupa aderarea la Uniunea Europeana, KBC, Fortis, Millenium, Bank of Cyprus si Banca Nationale da Lavoro urmand sa incerce sa faca parte din sistemul bancar romanesc fie prin achizitii, fie prin proiecte greenfield, a anuntat, luni, presedintele executiv al Bancii Comerciale Romane, Nicolae Danila, cu ocazia Forumului Bancar Roman."Practic, din 2007 vom intra intr-o competitie internationalizata, prin intermediul pasaportului bancar european orice banca va putea intra pe piata romaneasca printr-o simpla notificare, fara a avea nevoie de un capital minim de dotare", a spus presedintele executiv al BCR.
Danila a spus ca banci importante precum KBC si Fortis din Belgia, Millenium din Portugalia, Bank of Cyprus si Banca Nationale da Lavoro din Italia intentioneaza sa intre pe piata romaneasca, prin achizitii,

proiecte greenfield sau derularea de operatiuni prin intermediul unor subsidiare a unei banci straine.

"Aderarea va aduce si fuziuni si achizitii strategice ale unor banci mici cu capital privat, dar si o dezvoltarea a institutiilor financiare nebancare", a spus Danila.

Reprezentantul BNR a explicat ca aceste institutii se vor implica pe segmente precum creditul ipotecar, carduri, creditul de consum.

Odata cu aderarea se vor dezvolta segmentele de factoring, finantari real-estate, dar si produsele destinate IIMM-urilor si municipalitatilor, care vor deveni cei mai importati consumatori de fonduri, in timp de fondurile de investitii vor atinge circa doua miliarde de euro in 2010.

Aderarea va implica si o accelerare a cresterii economisiri fata de majorarea PIB, care va inregistra o crestere de peste 160 la suta in 2007 fata de 30 la suta, cresterea PIB in acelasi an, comparativ cu anul 2005.

Gradul de economisire ca pondere in PIB va fi de circa 12,3 la suta in 2007, 15,9 la suta in 2008 si peste 17 la suta in 2009.

"Aderarea inseamna si extinderea retelelor de unitati bancare, pentru ca sunt sate cu mai multe agenti si orase fara nicio agentie bancara. La ora actuala, localitatile cu mai putin de 20.000 de locuitori reprezinta 27 la suta din reteaua bancara, 70 la suta din acest procent fiind detinut de CEC, in timp ce Bucurestiul detine 15 la suta din numarul total de agentii", a explicat presedintele executiv al BCR.

Acesta a spus ca dupa 2007 se va accelera procesul de extindere a unitatilor bancare, atat in zona rurala, cat si in orasele cu peste 250.000 de locuitori.

Este insa ingrijorator faptul ca 2007 va gasi sistemul bancar cu un grad de intermediere financiara scazut fata de Uniunea Europeana, doar opt la suta din companiile romanesti avand un credit bancar, si o pondere mare a arieratelor in bilant. Totodata, intrarea in Uniunea Europeana va aduce si o ingustare treptata a marjelor de dobanda, la un nivel inca acceptabil comparativ cu Uniunea Europeana.

Rompres

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 798 ori